ΚΟΣΜΟΣ

Η Αργεντινή βρίσκεται 48 ώρες πριν το Griefault και τη στάση πληρωμών -Λήγει η περίοδος χάριτος

Ελάχιστες ώρες απομένουν στην Αργεντινή για να βρει -μέσα από τις διαπραγματεύσεις- τη λύση στο τεράστιο πρόβλημα που της δημιούργησε ένας υπέργηρος Αμερικανός δικαστής καθώς την υποχρεώνει να πληρώσει πρώτα τα funds που δεν δέχθηκαν το 2001 το κούρεμα και κατείχαν το 7% του χρέους και στη συνέχεια το 93% των πιστωτών που το αποδέχθηκαν.

Ο 83 χρονος δικαστής Τόμας Γκριέσα έδωσε στην Αργεντινή περίοδο χάριτος ενός μήνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία αποπληρωμής, που λήγει σε 48 ώρες, αλλιώς η χώρα θα αναγκαστεί για δεύτερη φορά να κηρύξει στάση πληρωμών.

Το Μπουένος Άιρες έστειλε αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη για νέες επαφές με τον δικηγόρο που έχει ορίσει ο δικαστής που δικαίωσε τα κερδοσκοπικά funds, αλλά είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αποτέλεσμα αν ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα των προηγούμενων γύρων. Οι δύο πλευρές δεν συνομιλούσαν απευθείας, αλλά κατέθεταν τις προτάσεις τους στον δικηγόρο.

Στο Μπουένος Άιρες αποκαλούν την εξέλιξη εκβιασμό. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρστνερ (φωτογραφία) επανέλαβε πρόσφατα ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας: «Χρεοκοπούν όσοι δεν πληρώνουν. Και εμείς πληρώσαμε. Θα πρέπει να λοιπόν να βρουν έναν καινούργιο όρο που να αναφέρεται σε αυτούς που πλήρωσαν, σε κάποιους άλλους που μπλόκαραν αυτά τα χρήματα από το να φτάσουν στους τρίτους, που δέχθηκαν το κούρεμα».

Τα «βαφτίσια» τα έκαναν, οι Financial Times με τον όρο: «Griefault», που είναι σύνθετος από το όνομα του δικαστή Τόμας Γκριέσα (Griesa) και τη χρεοκοπία (default).

Το Μπουένος Άιρες αναζητά επειγόντως επενδύσεις και αξιοπιστία ενώ τα funds θέλουν απλώς να πάρουν τα χρήματά τους. Η κυβέρνηση έχει δώσει «πατριωτικό» χαρακτήρα στο όλο ζήτημα, πράγμα που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Λαβάνια συμφωνεί ότι δεν πρέπει να πληρωθούν τα funds, τουλάχιστον όχι προτού πληρωθούν οι ομολογιούχοι που έχουν δεχθεί το κούρεμα. Η Ελίσα Καριό, που το 2007 διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία απέναντι στην νυν πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες, υποστηρίζει: «Μπορεί να μισώ τον δανειστή μου, αλλά είναι ο δανειστής μου. Η πρόεδρος μπορεί με την τακτική της να ανεβαίνει στα μάτια των πολιτών, γιατί σε αρκετούς αρέσει αυτή η θέση «πατρίδα ή κερδοσκοπικά funds», όμως δεν καταλαβαίνουν ότι στο τέλος θα μείνουν χωρίς δουλειά» δήλωσε.

Πως έφτασαν στη χρεοκοπία

Μετά από μια δεκαετία ανεξέλεγκτου δανεισμού, η Αργεντινή οδηγήθηκε σε στάση πληρωμών, καθώς ήταν αδύνατον να εξυπηρετήσει ένα χρέος της τάξης των 61 δισ. ευρώ. Η τότε κυβέρνηση του προέδρου Νέστορ Κίρσνερ πλήρωσε εφάπαξ το ΔΝΤ για να φύγει από τη χώρα και πρότεινε στους πιστωτές «κούρεμα»-μαμούθ της τάξης του 65,6%. Σχεδόν όλοι -το 93%- δέχθηκαν την προσφορά, όμως ένα 7% αρνήθηκε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που σήμερα βασανίζει την κυβέρνηση: να τους πληρώσει στο ακέραιο (περίπου 1,5 δισ. δολάρια), ενώ παράλληλα η δικαστική απόφαση μπλοκάρει την καταβολή των δόσεων στους «καλούς πιστωτές» (αυτούς που δέχθηκαν το κούρεμα) έως ότου πληρωθούν οι «κακοί». Τα χρήματα έχουν κατατεθεί στις αμερικανικές τράπεζες, είναι εκεί για να τα εισπράξουν, αλλά δεν μπορούν, καθώς υπάρχει σε ισχύ η απόφαση της Δικαιοσύνης: πρώτα θα πληρωθεί το 7% και μετά το 93%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact