Μπαίνουμε κατευθείαν στο ζουμί: Ενδεχόμενη απόφαση της Άγκυρας να στείλει το Oruc Reis πιο κοντά από τα 12 ναυτικά μίλια, σημαίνει ότι αναζητά με κάθε τρόπο την έμπρακτη αντίδραση της Αθήνας.
Άλλωστε το βορειότερο σημείο της παράνομης navtex φτάνει μέχρι τα 6,5 ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και αν συμβεί θα είναι μια πράξη που θα θέτει υπό αμφισβήτηση το Ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αλλά δεν θα το ακυρώνει.
Σημειώνεται πως τα χωρικά ύδατα συνιστούν εθνική κυριαρχία: κάθε κράτος έχει κυριαρχικό δικαίωμα πάνω, επί και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπορεί δηλαδή να κάνει ό,τι θέλει στον εναέριο χώρο, στα ύδατα, στον βυθό και στο υπέδαφος.
Η περιοχή πέραν των χωρικών υδάτων θεωρείται διεθνή ύδατα και υπάρχει κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας πάνω στον βυθό και στο υπέδαφος (υφαλοκρηπίδα), ενώ αν υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ και στα ενδιάμεσα ύδατα. Η επιφάνεια του νερού πέραν των χωρικών υδάτων θεωρείται ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ.
1994
Το 1994, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων ορίστηκε στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές. Το ελληνικό κράτος προέβη στην ενεργοποίηση αυτού του δικαιώματος, στο Ιόνιο, ενώ αυτό μπορεί να το κάνει και στο Αιγαίο, κάτι που μάλιστα, σύμφωνα με πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς, χρειάζεται αυτή την στιγμή.
Στο Καστελόριζο η Ελλάδα, δεν το έχει πράξει, μέχρι στιγμής. Σύμφωνα όμως με δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, κ. Συρίγου, στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», υπάρχει στο τραπέζι. Η Τουρκία ισχυρίζεται πως τυχόν ελληνική επέκταση στο Αιγαίο ισοδυναμεί με casus belli – αιτία πολέμου.
ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ 6.5 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΘΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;
Αν η Ελλάδα, δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Καστελόριζο στα 12 ναυτικά μίλια και η Τουρκία πλησιάσει μέχρι τα 6.5 ναυτικά μίλια, όπως αναφέρει η NAVTEX της, τότε δεν θα υφίσταται παραβίαση ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, αλλά θα ισχύει ότι ισχύει και στα 20 ναυτικά μίλια, θα πλέει δηλαδή σε διεθνή ύδατα και θα αμφισβητεί πως το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και άρα ΑΟΖ.
«Η Ελλάδα δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ν.μ., ωστόσο είτε το Oruc Reis είναι στα 6,5, είτε στα 12,5, είτε στα 30 είναι πάνω σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως αντιδράς στα 15 μίλια αντιδράς και στα 6,5», σημείωσε πριν από λίγο, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος. Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο «δηλαδή θα κοιτάμε;», απάντησε: «Δεν κοιτάμε, αυτά είναι τακτικές που προτιμώ να μην μιλήσω για αυτές στον αέρα».
ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Άγκυρα φυσικά εξετάζει τις αντοχές της Ελλάδας και μέχρι που μπορεί να φτάσει η χώρα μας. Ο Ερντογάν δεν παύει να θέλει ένα τοπικό και ελεγχόμενο «θερμό επεισόδιο», προκειμένου να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης, αλλάζοντας τους όρους και την θεματολογία του διαλόγου με την Ελλάδα. Το πρόβλημα του Σουλτάνου είναι «ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση. Αν είχε λύσει αυτό το πρόβλημα θα ήθελε πολύ ένα θερμό επεισόδιο τοπικό», διαβεβαίωσε πριν από λίγο ο κ. Συρίγος. Η Άγκυρα λοιπόν ΔΕΝ θέλει να χρεωθεί εκείνη την όποια πολεμική υπαιτιότητα.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ; ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
Ναι, είναι η απάντηση! Η Ελλάδα έχει στείλει πολεμικό μήνυμα στην Τουρκία και είναι αυτό που συγκρατεί την γείτονα από το να επιχειρήσει «θερμή αντιπαράθεση».
Θυμίζουμε τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κων/νου Φλώρου, ο οποίος σε συνέντευξή του στις αρχές καλοκαιριού, είχε τονίσει ότι αν γίνει θερμό επεισόδιο δεν θα είναι σημειακό, αλλά ευρείας κλίμακας. Αυτό μεταφράζεται στο «Αν κάνετε θερμό επεισόδιο, θα επεκταθεί ή καλύτερα: Θα το επεκτείνουμε εμείς»!