ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ

Η άγνωστη διαμάχη του Κηλαηδόνη για το τραγούδι λέμε ναι

Ηταν 7 Φεβρουαρίου 2017 όταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του αλλά και μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων που μεγάλωσε με τα τραγούδια του.

Τραγούδια που χιλιοτραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν από το κοινό, όπως το «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι», «Μια μέρα μιας Μαίρης», αλλά και «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών». Μάλιστα, γι’ αυτό το τελευταίο ο δημοφιλής τραγουδοποιός είχε οδηγηθεί τρεις μήνες πριν από το θάνατό του στα δικαστήρια, διεκδικώντας χρήματα από μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι.

Στις 17 Νοεμβρίου 2016 συζητήθηκε η αγωγή με την οποία ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ζητούσε χρήματα από τον τηλεοπτικό σταθμό Star. Ο λόγος που είχε οδηγήσει τον τραγουδιστή στα δικαστήρια ήταν τα τρέιλερ του καναλιού της Κηφισιάς, τα οποία είχαν το σλόγκαν «Στις ταινίες λέμε Star», «Στη διασκέδαση λέμε Star» και άλλες αντίστοιχες ατάκες ανάλογα με το περιεχόμενο του τρέιλερ. Η οικογένεια βρίσκεται πλέον εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου, αφού οι κληρονόμοι του είναι και δικαιούχοι των πνευματικών του δικαιωμάτων.

Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε πρόσωπο της οικογένειάς του για να καταθέσει στο δικαστήριο σχετικά με την απαίτηση του Λουκιανού Κηλαηδόνη από το κανάλι. «Κάποια στιγμή είχε έρθει μια πρόταση από το Star Chanel να χρησιμοποιήσουν τον “Υμνο των μαύρων σκυλιών”. Είχαν ζητήσει από τον Κηλαηδόνη να το κάνουν διασκευή, δηλαδή να το χρησιμοποιήσουν για να αλλάξουν τους στίχους. Του είχαν στείλει e-mail. Εκεί ανέφεραν ότι θα του στείλουν και σχετική σύμβαση, εφόσον συμφωνήσει. Εκείνος ήταν σκεπτικός, δεν είχε πει “ναι”. Επειτα από λίγο καιρό καθόμουν στην τηλεόραση και βλέπω με το σύζυγό μου ένα τρέιλερ που έλεγε “Στις ταινίες λέμε Star”. Μου λέει αμέσως ο άντρας μου “Α, πήρατε χρήματα!”», ανέφερε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις του Λουκιανού Κηλαηδόνη και υποστήριξε πως ακούγοντας το τρέιλερ αμέσως κάποιος σκέφτεται το συγκεκριμένο τραγούδι. «Οταν διαπίστωσε ότι προχώρησαν χωρίς την έγκρισή του, ήρθε σε επικοινωνία μαζί τους αμέσως. Δεν είχε συμφωνήσει και στενοχωρήθηκε που τον παρέκαμψαν. Νομίζω ότι ακόμα παίζουν αυτά τα τρέιλερ. Σε κάθε διαφημιστικό του σταθμού λένε την έκφραση. Αμέσως σου έρχεται να τραγουδήσεις το τραγούδι του Λουκιανού. Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει ζητηθεί πολλές φορές για διαφημίσεις και έχει πάρει σημαντικά ποσά. Νομίζω για μια συγκεκριμένη είχε πάρει 70.000 ευρώ και ξαφνικά το βλέπουμε στην οθόνη», κατέληξε η μάρτυρας. Ο δικηγόρος της αντίδικης πλευράς υποστήριξε πως πρόκειται για συνηθισμένη έκφραση και ρώτησε τη μάρτυρα αν και το «Λέμε ναι στην Ευρώπη», που ακουγόταν την περίοδο του δημοψηφίσματος, της θυμίζει το τραγούδι, με εκείνη να απαντά πως η τοποθέτηση των λέξεων είναι διαφορετική σε αυτή την περίπτωση.

Για το Star ήρθε να καταθέσει ως μάρτυρας ο Α.Π., σκηνοθέτης του καναλιού τα τελευταία 23 χρόνια και προϊστάμενος στο τμήμα προώθησης, δηλαδή στα τρέιλερ. «Ως τμήμα δεν ήρθαμε σε επαφή για το τραγούδι “Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών”. Είχαμε διαφημιστική εταιρία, την Above, στην οποία αναθέσαμε να μας πει ιδέες για την προώθηση. Στις προτάσεις που έφερε η διαφημιστική ήταν και αυτό. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω απόλυτα ότι αυτό περνάει από εμένα και το τμήμα μου. Εγώ κατάλαβα ότι υπήρχαν προβλήματα στη συμφωνία και τελικά βρέθηκε άλλη λύση. Επιλέχθηκε πρωτότυπη μουσική για το σλόγκαν», είπε ο μάρτυρας επιβεβαιώνοντας την προσέγγιση που είχε γίνει από το κανάλι στον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Στις επίμονες ερωτήσεις από την έδρα σχετικά με το αν το σλόγκαν του καναλιού θυμίζει στο μάρτυρα το τραγούδι του Κηλαηδόνη, εκείνος επέμεινε πως δεν έχουν καμία σχέση. «Θεωρώ ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Δεν πάει το μυαλό μου ακούγοντας το τρέιλερ στον “Υμνο των μαύρων σκυλιών”. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι το “Στην ενημέρωση λέμε Star” οδηγεί τον τηλεθεατή στο να σκεφτεί “Στα κορίτσια λέμε ναι”. Σας επαναλαμβάνω ότι η πρώτη πρόταση που έγινε θα πατούσε πάνω στο τραγούδι. Θα γινόταν διασκευή. Και μουσικά και στιχουργικά και στο τραγούδι. Τελικά, δεν έγινε αυτό. Εμείς στο παρελθόν είχαμε συνεργαστεί και με τον Σταμάτη Κραουνάκη και με το συγκρότημα MEΛISSES. Είμαστε άψογοι και σε σωματεία και σε όλα με τα δικαιώματα. Εδώ δεν έχουμε καν τραγούδι. Βγαίνει ένας εκφωνητής και λέει “Στο τάδε λέμε Star”», κατέληξε ο σκηνοθέτης, λέγοντας πως μέσα σε μια ημέρα τα τρέιλερ παίζουν 24 με 30 φορές.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφού έχουν παρέλθει ήδη πέντε μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης, που πλέον βρίσκεται στα χέρια των κληρονόμων του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

 

 

eleftherostypos

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact