ΚΟΣΜΟΣ

Handelsbatt: Η Ελλάδα ξεπουλάει για να βρει λεφτά -Στο σφυρί λιμάνια, μαρίνες, νησιά, αεροδρόμια και ΔΕΚΟ

Το στοίχημα των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω ιδιωτικοποιήσεων, είναι δεδομένος, αλλά και οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τον φτάσει.

Ωστόσο, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsbatt» σημειώνει πως οι «καλοκαιρινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα».

Αναφέρεται φυσικά στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, αξίας 50 δισ. ευρώ, από το Ταμείο που πρόκειται να συσταθεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα μπορεί να μην έχει χρήματα, παραμένει ωστόσο μια εξαιρετικά πλούσια χώρα.

Επισημαίνει, παράλληλα, πως από την αρχή της κρίσης του ευρώ υπάρχει το σχέδιο εκποίησης της κρατικής περιουσίας ώστε να μειωθούν τα οικονομική προβλήματα της χώρας, σχέδιο, ωστόσο, που δεν υλοποιήθηκε.

Μάλιστα, σχολιάζει πως στα πέντε χρόνια που διήρκησε το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα ιδιωτικοποίησε δημόσια περιουσία μόλις 3 δισ. ευρώ.
Τώρα υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, οι πιστωτές απαιτούν άμεση εκποίηση της κρατικής περιουσίας με αντάλλαγμα το νέο πακέτο διάσωσης.

Ως απόρροια, η κρατική ιδιοκτησία μεταβιβάζεται σε ένα ταμείο και θα εκποιείται σταδιακά.
Προς το παρόν δεν έχει καταστεί σαφές ποια περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στο εν λόγω ταμείο, με την Handelsblatt να εικάζει πως πρόκειται για λιμάνια, μαρίνες, νησιά, αεροδρόμια και ΔΕΚΟ.

Ως προς τα λιμάνια και τις μαρίνες, σημειώνει ότι υπάρχει πληθώρα στην Ελλάδα, ενώ τα μεγάλα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί και μόνο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί μπορούν να συμμετέχουν στις περαιτέρω εκποιήσεις.

Ως προς τα νησιά, αναφέρει πως το πρόβλημα έγκειται στην κοστολόγησή τους, καθώς και στις αντιδράσεις που θα προκαλέσει στους πολίτες η εκποίησή τους.
Το ίδιο ισχύει και για τις μεμονωμένες παραλίες οι οποίες επίσης θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο πωλήσεων.

Ως προς τα αεροδρόμιο, εκτιμάται πως θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ωστόσο οι συμβάσεις παραχώρησης αντί πώλησης μειώνουν τις τιμές διάθεσής τους.

Τέλος, ως προς τις ΔΕΚΟ σχολιάζει πως αρκετές κρατικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα γνωστές αναμένεται να εκποιηθούν όπως ο ΟΣΕ η ΔΕΗ και η ΔΕΣΦΑ και υπάρχουν ήδη αρκετοί υποψήφιοι, κίνηση, όμως, που θα φέρει αντιδράσεις από τα συνδικάτα τα οποία είναι ικανά να πραγματοποιήσουν μεγάλες διαδηλώσεις.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact