Η Ιαπωνία απέρριψε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου πάνω σε οποιαδήποτε μελλοντική δραστηριότητα φαλαινοθηρίας της στην Ανταρκτική.
Αφού το τελευταίο φαλαινοθηρικό της πρόγραμμα κρίθηκε παράνομο από το δικαστήριο, μετά από πρωτοβουλία της Αυστραλίας, το νέο ιαπωνικό σχέδιο για την επανέναρξη της φαλαινοθηρίας φέτος το καλοκαίρι έχει δεχθεί ισχυρή επιστημονική επίθεση.
Τώρα, η ιαπωνική κυβέρνηση γνωστοποίησε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν ότι εξαιρεί τη χώρα από τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, σε ό,τι αφορά «την έρευνα, διατήρηση, διαχείριση ή εκμετάλλευση των βιολογικών πόρων της θάλασσας».
Η δήλωση πραγματοποιήθηκε από τον πρέσβη της Ιαπωνίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μοτοχίντε Γιοσικάουα, νωρίτερα αυτό το μήνα, και αποκαλύφθηκε σε πολιτικούς κύκλους της Αυστραλίας αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο φαλαινοθηρίας, η Ιαπωνία σκοπεύει να θανατώσει σχεδόν 4.000 φάλαινες κατά τα επόμενα 12 χρόνια, ξεκινώντας με 330 αυτό το καλοκαίρι.
Η Ιαπωνία στο παρελθόν έχει δείξει μια ισχυρή δέσμευση για το διεθνές δίκαιο, μέχρι το 2014, όταν η απόφαση του δικαστηρίου έκρινε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της χώρας δεν είχε επιστημονικό χαρακτήρα.
Η Αυστραλία βρίσκεται σε νομικές διαβουλεύσεις σχετικά με τις διεθνείς συνέπειες των πράξεων της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γκρεγκ Χαντ.
«Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Ιαπωνίας και ελπίζουμε ότι η Ιαπωνία δε θα συνεχίσει τη λεγόμενη ‘επιστημονική’ φαλαινοθηρία φέτος το καλοκαίρι στο Νότιο Ωκεανό», πρόσθεσε ο Χαντ.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr