Tο αποτέλεσμα του νέου νόμου στην προστασία των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών θα είναι μικρό, τη στιγμή που οι επιθέσεις εναντίον τους αυξάνονται συνεχώς, σχολιάζει η αρθρογράφος
Με τίτλο «Η ελληνική νομοθεσία υστερεί ενώ η ρατσιστική και ομοφοβική βία υπερτερεί» η βρετανική εφημερίδα, The Guardian, κάνει λόγο για πενιχρά αποτελέσματα στο θέμα της προστασίας των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών παρά τον νέο αντιρατσιστικό νόμο, επικαλούμενη τα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων την περασμένη εβδομάδα. Οπως τονίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, Ελενα Σμιθ, το φαινόμενο αυτό στην Ελλάδα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.
«Δεξιοί βουλευτές έχουν αντισταθεί στην καθιέρωση νομικής προστασίας για τους γκέι, παρά την ανησυχητική αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι», αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο στη συνέχεια παρατίθεται απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή της ΝΔ, Αναστάσιου Νεράντζη, ο οποίος είχε χαρακτηριστικά πει: «Στην Ολλανδία υπάρχουν κόμματα που αναγνωρίζουν την παιδεραστία. Τι θα κάνουμε θα το υιοθετήσουμε και εμείς; Υπάρχουν επίσης οίκοι ανοχής που επιτρέπουν την κτηνοβασία. Tι θα κάνουμε θα το υιοθετήσουμε και εμείς; Το σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να βρει θέση σε εμάς!».
Με τη συζήτηση σε αυτά τα επίπεδα, το αποτέλεσμα του νέου νόμου στην προστασία των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών θα είναι μικρό, τη στιγμή που οι επιθέσεις εναντίον τους αυξάνονται συνεχώς, σχολιάζει η αρθρογράφος.
Η Αννα Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην κυρία Σμιθ, λέγοντας ότι ο αντιρατσιστικός νόμος καλύπτει «κατ’ όνομα τους ομοφυλόφιλους και τους μετανάστες», ενώ ο Πέτρος Τατσόπουλος σχολίασε ότι «είναι σημαντική παράλειψη η άρνηση της προστασία των γκέι» και πως αυτό «προλειαίνει το έδαφος για νέες διακρίσεις από την πίσω πόρτα».
«Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα της συμβίωσης [του ιδίου φύλου] και ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα για να το διορθώσουμε», είπε ακόμη ο κ. Τατσόπουλος.
«Ο νόμος αυτός, στην πραγματικότητα, επιτρέπει στους ανθρώπους να πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι σε αυτή τη χώρα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι οποίοι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα», πρόσθεσε.
Η εφημερίδα, επίσης, στέκεται στο γεγονός ότι οι επιθέσεις μίσους από την Χρυσή Αυγή δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε μετανάστες αλλά και σε ομοφυλόφιλους και φιλοξενεί τη μαρτυρία ενός ανθρώπου που δέχθηκε επίθεση, τόσο εκείνος όσο και ο σύντροφος του ενώ περπατούσαν στο κέντρο της Αθήνας. Ο 39χρονος Κώστας, που είναι δάσκαλος στο επάγγελμα, με τα όσα λέει σοκάρει: «Στην αρχή δύο άντρες σε μια μοτοσικλέτα μάς έριξαν βρόμικα νερά και άρχισαν να γελούν εις βάρος μας. Στη συνέχεια μια ομάδα 12-15 ατόμων με μαύρες μπλούζες και ξυρισμένα κεφάλια ήρθαν κατά πάνω μας και άρχισαν να μας χτυπούν επί 10 λεπτά. Τελικά βρέθηκα στο νοσοκομείο και μου έκαναν εγχείρηση που κράτησε τρεις ώρες». Το πόδι του από την επίθεση έσπασε σε τρία σημεία.
«Είναι τραγικό το γεγονός ότι άνθρωποι σαν κι εμένα τώρα αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Κώστας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να μετακομίσει σε μια νέα γειτονιά. «Το σπίτι μου είναι τρεις δρόμους μακριά από την πλατεία και δεν αισθάνομαι ασφαλής. Αλλά ο νόμος θα με προστατεύσει;», καταλήγει.
Πηγή: Πηγή