Αν έχετε καταρροή, βήχα, πυρετό, μυϊκούς πόνους και πονοκέφαλο, τότε όλα παραπέμπουν στο ότι μάλλον την… αρπάξατε!
Πώς θα καταλάβετε, όμως, αν πρόκειται για γρίπη ή ένα απλό κρυολόγημα;
Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί όλες τις διαφορές στη συμπτωματολογία κατά περίπτωση:
Τι πρέπει να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα
Δεν υπάρχει σήμερα αιτιολογική θεραπεία για το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στις δύο αυτές περιπτώσεις, καθώς -όπως όλη η ιατρική κοινότητα επισημαίνει- χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.
Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι, επειδή αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά, και αυτό είναι λάθος. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια. Τους χειμερινούς μήνες ειδικά, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη που ο πάσχων θεωρεί ότι αποτελούν μια και μόνη προσβολή.
Πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα
-Εάν έχετε πυρετό θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι σας και να ξεκουραστείτε
-Πίνετε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς φρούτων και ελαφριές σούπες. Τα υγρά βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων.
Επίσης είναι πολύτιμα όταν υπάρχει πυρετός, διότι σε τέτοια περίπτωση υπάρχουν αυξημένες απώλειες υγρών με κίνδυνο αφυδάτωσης
-Αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ
-Εάν έχετε πόνο στο λαιμό (φάρυγγα), μπορείτε να κάνετε γαργάρα με ζεστό αλατόνερο, το οποίο μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Επίσης ειδικά σπρέι ή χάπια που διαλύονται στο στόμα μπορούν να βοηθήσουν
-Χρησιμοποιήστε σταγόνες φυσιολογικού ορρού για τη μύτη, για να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις και για να ενυδατώνεται το ευαίσθητο δέρμα της μύτης
Ποιες κατηγορίες φαρμάκων ενδείκνυνται για αυτές τις περιπτώσεις
-Αναλγητικά: Είναι τα παυσίπονα μερικά από τα οποία έχουν και αντιπυρετικές ιδιότητες.
-Αντιβηχικά: Επιδρούν στον εγκέφαλο και καταστέλλουν το βήχα. Εάν ο βήχας είναι παραγωγικός δεν είναι σωστό να παίρνετε αντιβηχικά.
-Αποχρεμπτικά: Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος με αποτέλεσμα να αποβάλλονται ευκολότερα με το βήχα.
-Αποσυμφορητικά: Οι ουσίες αυτές μειώνουν τη συμφόρηση που μπορεί να υπάρχει στις διάφορες διόδους και ιδιαίτερα σ’ αυτές της μύτης.
-Υπάρχουν επίσης και ορισμένα φάρμακα τα οποία μπορεί να κρίνει ο γιατρός σας ότι τα χρειάζεστε και να σας γράψει συνταγή για αυτά.
Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται να καλέσετε το γιατρό σας:
-Εάν έχετε κρυολόγημα που διαρκεί περισσότερο από 10 μέρες
-Εάν έχετε πόνο στο αυτί ή εάν τρέχει υγρό από το αυτί
-Σε περίπτωση που έχετε σοβαρό πόνο στο πρόσωπο ή στο μέτωπό σας
-Σε περίπτωση που έχετε ψηλό πυρετό (ψηλότερο από 39 βαθμούς Κελσίου)
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει μια βραχνάδα, μια φαρυγγίτιδα ή βήχας που δεν φεύγουν
-Εάν έχετε δύσπνοια με συριγμό
Τι ισχύει με τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως στη χώρα μας παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο και να δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό να παραχθεί ικανή ποσότητα αντισωμάτων για την αποτελεσματικότερη προστασία.
Σε περίπτωση που το αντιγριπικό εμβόλιο δε γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ΄ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς.
Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προστατεύει τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά προπάντων τους ευάλωτους πολλές φορές ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε περίπου 3,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης.
Άλλα μέτρα προστασίας
Εκτός του εμβολιασμού, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η τήρηση των κανόνων υγιεινής, συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα μας, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού της γρίπης.