Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθεί πιο μακρύκοκκο ρύζι, με καλύτερη εμφάνιση, υφή και γεύση.
Το γονίδιο μπορεί να εισαχθεί στις υπάρχουσες καλλιέργειες, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Το ρύζι είναι πολύ δημοφιλής τροφή παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ασία, όπου έως το 76% της κατανάλωσης θερμίδων προέρχεται από το ρύζι.
Η ανακάλυψη από δύο ανεξάρτητες ομάδες μοριακών γενετιστών, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", σύμφωνα με το "Nature", θα επιτρέψει την ανάπτυξη βελτιωμένων ποικιλιών ρυζιού, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Για «τεράστιες επιπτώσεις» έκανε λόγο η γενετίστρια Σούζαν ΜακΚάουτς του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, καθώς όπως είπε, μέχρι σήμερα, είχε αποδειχθεί αδύνατο να βελτιωθεί ταυτόχρονα η απόδοση και η ποιότητα του ρυζιού. Όποτε κέρδιζε το ένα, έχανε το άλλο.
Για παράδειγμα, οι Ινδοί πέτυχαν να αναπτύξουν καλύτερο ρύζι της ποικιλίας «μπασμάτι», αλλά με μειωμένη απόδοση κατά 14% των καλλιεργειών του.
Όμως, χάρη στη νέα κινεζική ανακάλυψη φαίνεται πως μπορεί επιτέλους να βελτιωθεί ποιοτικά το ρύζι, χωρίς να θυσιασθεί η αποδοτικότητα των καλλιεργειών του.
Πηγή