Ποιος είναι ο 43χρονος Φιλανδός που αποτελεί την επιλογή της Γερμανίας για τη θέση του Όλι Ρέν ως επίτροπος νομισματικών υποθέσεων
Ένα ακόμα πρόσωπο που συμπληρώνει την «οντισιόν» του Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ για τον γερμανικό «θίασο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα τον αναγκάσει να αθετήσει την υπόσχεσή του για ένα «σοσιαλιστή» Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων; Η μία άποψη.
Ένας εξαίρετος πολιτικός, ένας «μαραθωνοδρόμος» της οικονομικής ορθοδοξίας, ο οποίος προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Το κόμμα που κέρδισε στις ευρωπαϊκές εκλογές και συνεπώς αξίζει να λάβει την νευραλγική αυτή θέση από τον Πιερ Μοσκοβισί, έναν Γάλλο, σοσιαλιστή και πλήρως αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών; Η δεύτερη άποψη.
Ο λόγος για τον Γίρκι Κατάινεν. Τον τέως πρωθυπουργό της Φινλανδίας ο οποίος σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του δικτύου Euractiv θα διατηρήσει τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων την οποία ανέλαβε προσωρινά από τον συμπατριώτη του Όλι Ρεν και στην Επιτροπή Γιουνκέρ.
Φυσικά οι παροικούντες τις Βρυξέλλες μιλούν και για μια τρίτη άποψη. Που θέλει το επιτελείο του Ζαν-ΈΚλοντ Γιουνκέρ, της «αλεπούς του Λουξεμβούργου» να διαρρέει τη λίστα με τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων απλώς και μόνο για να ακούσει τις αντιδράσεις.
Είναι άλλωστε γνωστό – από την εποχή του Μάαστριχτ – πως κάθε πράξη του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κρύβει ένα τεράστιο παρασκήνιο. Άλλωστε οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την Ε.Ε. θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν ως παιχνίδι μεταξύ τους τις σχετικές μπροσούρες με τους πιθανούς Επιτρόπους που έχουν «διαρρεύσει» τις τελευταίες ημέρες
Ποιος είναι όμως ο Γίρκι Κατάινεν, ο πολιτικός που είτε λάβει είτε όχι τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών, Νομισματικών Υποθέσεων και του Ευρώ στην «Επιτροπή Γιουνκέρ» -κάτι που θα μάθουμε το αργότερο το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου- έχει ήδη προκαλέσει σάλο στην Ε.Ε;
Ο 43 ετών Φινλανδός είναι ένας αυστηρός πολιτικός ο οποίος έχει υποστηρίξει τις πολιτικές λιτότητας, τονίζοντας πως «οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουμε επώδυνα μέτρα, τουλάχιστον προσωρινά, ώστε να δούμε την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».
Παρόλο που υποστηρίζει τη δημοσιονομική πειθαρχεία στην Ευρωζώνης οι απόψεις του σχετικά με το μελλοντική ομοσπονδιοποίηση της ζώνης του ευρώ δεν είναι ξεκάθαρες. Ένας πολιτικός που πιστεύει σταθερά πως δεν είναι δίκαιο οι φορολογούμενοι από τις χώρες της Ε.Ε. με υγιή οικονομία να πληρώνουν τα λάθη άλλων χωρών», υπογραμμίζει διαρκώς πως για τα προβλήματα συγκεκριμένων κρατών-μελών δεν φταίει η Ε.Ε αλλά οι ίδιες οι εθνικές κυβερνήσεις που φοβήθηκαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και επέλεξαν τον εύκολο δρόμο. Να κατηγορήσουν δηλαδή την Ε.Ε για τη δική τους αδυναμία.
Γεννημένος στην πόλη Σιλιτζάρβι της κεντρικής Φινλανδίας ο Γίρκι Κατάινεν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ταμπέρε με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες. Μια πόλη που εκτός από το πανεπιστήμιό της… «φημίζεται» για τη χειρότερη ίσως κουζίνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ όταν επισκέφτηκε αυτήν την πόλη είχε δηλώσει πως «σε σχέση με την φινλανδική κουζίνα, η αγγλική είναι εξαιρετική».
Ο κ. Κατάινεν είναι παντρεμένος με την Μέρβι και είναι πατέρας δύο παιδιών. Της Σάρα και της Βέρα. Μιλάει άπταιστα – εκτός από τα Φινλανδικά – Γαλλικά, Σουηδικά και Αγγλικά. Ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος και ποδηλάτης ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την πολιτική το 1993. Μέχρι τότε η κύρια ασχολία του ήταν η διδασκαλία. Ξεκίνησε ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Σιλιτζάρβι και λίγους μήνες μετά εξελέγη βουλευτής. Το 2006 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2009.
Στις εθνικές εκλογές του 2007 ο Κατάινεν διορίστηκε υπουργός Οικονομικών σε μια κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας. Ήταν η εποχή που μίλησε ανοικτά για τις θέσεις του για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. «Είναι πάντα δύσκολο πολιτικά. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να λάβουμε πολύ σκληρές αποφάσεις ώστε να ανακάμψουμε οικονομικά τα επόμενα χρόνια και για χάρη των επόμενων γενεών».
Στις 22 Ιουνίου 2011 ο κ. Κατάινεν εξελέγη πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Δύο μόλις χρόνια μετά κάλεσε όλα τα κόμματα της χώρας να συμμετάσχουν σε ένα εθνικό συνέδριο ώστε να προτείνουν τα οικονομικά μέτρα που πρέπει να λάβει η Φινλανδία. Τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας καθώς οι Σοσιαλιστές της Φινλανδίας, υποστηρίζοντας τα τοπικά και εθνικά συνδικάτα δεν δέχονταν καμία κουβέντα για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.
Ο κ. Κατάινεν υποστήριξε την καινοτομία και την ελεύθερη οικονομία στη Φινλανδία και κατάφερε να προσελκύσει επενδύσεις, τόσο λόγω του εξαιρετικού εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, όσο και της πολιτικής σταθερότητας.
Τον Απρίλιο του 2014 κ. Κατάινεν ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει ξανά εθνικό αξίωμα. Αντικατέστησε προσωρινά το συμπατριώτη του Όλι Ρεν στην Επιτροπή Μπαρόζο ΙΙ, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Ενός προέδρου της Κομισιόν που δεν θυμίζει σε τίποτα στον πρωκάτοχό, του Ζοζέ Μανουέλ-Μπαρόζο, τουλάχιστον στον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο κάποιας επίσημης ανακοίνωσης. Άλλωστε ο κ. Γιουνκέρ γνωρίζει πώς να φερθεί σε όσους τον αμφισβητούν. Κάτι που έμαθε πολύ καλά τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος χαρακτήρισε προ μηνών τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ «πότη και καπνιστή» και έμεινε εκτός της νέας Κομισιόν, όσο και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο μαραθωνοδρόμος όμως της Φινλανδίας ίσως δείξει μεγαλύτερες αντοχές.
Πηγή: protothema.gr