Το τελευταίο δραματικό ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά από το 1976, όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο ιός. Από τον περασμένο Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, ο Έμπολα έχει κοστίσει σχεδόν 4.500 ζωές και έχει μολύνει σχεδόν 9.000 ανθρώπους.
Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν όμως πως ορισμένοι παρουσιάζουν ανοσία στον Έμπολα και ο τρόπος που αντιστέκεται το ανοσοποιητικό τους μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για την αναχαίτιση του ιού.
Τα άτομα αυτά δε νοσούν παρά την αρχική λοίμωξη, δεν εκδηλώνουν δηλαδή τα χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός, η τάση προς έμετο και η θανατηφόρα εσωτερική αιμορραγία.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο του Τέξας δηλώνουν πως αν αυτή η φυσική ανοσία εντοπιστεί και επιβεβαιωθεί σε εργαστηριακές δοκιμές μπορεί να δώσει νέα ώθηση στη μάχη ενάντια στον ιό.
Τα άτομα που παρουσιάζουν ανοσία στον Έμπολα μπορούν να συμβάλλουν σε αυτόν τον αγώνα με δύο τρόπους: Αρχικά, μπορούν να συνεισφέρουν στην περίθαλψη των ασθενών σε περιοχές υψηλού κινδύνου και παράλληλα να δώσουν το αίμα τους για μετάγγιση ώστε να βοηθήσουν στη θεραπεία των ασθενών.
Οι ερευνητές ζητούν να πραγματοποιηθούν μελέτες σε Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα, τις τρεις χώρες που έχουν χτυπηθεί σκληρότερα από τον Έμπολα. Στόχος θα είναι να διαπιστωθεί τι ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει ανοσία στον ιό και πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βοηθήσουν στην καταστολή της επιδημίας έως ότου παρασκευαστεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο παλαιότερων επιδημιών του Έμπολα, ποσοστό 46-71% του πληθυσμού που ήρθε σε επαφή με ασθενή και έλαβε θετική διάγνωση για τον ιό δε νόσησε ποτέ.
Σχετική επιστολή που εξέφραζε τις απόψεις και τις προτάσεις των ερευνητών δημοσιεύθηκε στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet.