Ακόμη και στην περίπτωση θανατηφόρων ιών, όπως ο Έμπολα και ο HIV, υπάρχουν άνθρωποι που εκτίθενται αλλά παραμένουν «αλώβητοι», χωρίς να μολύνονται ή να εκδηλώνουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της λοίμωξης.
Οι επιστήμονες πασχίζουν εδώ και χρόνια να λύσουν το γρίφο και να δώσουν μια οριστική απάντηση για τους λόγους που εξηγούν το φαινόμενο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που μελετούν τον HIV-1 (τον τύπο που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των λοιμώξεων σε παγκόσμια κλίμακα και αυτός με τις περισσότερες μεταλλάξεις και τους περισσότερους υποτύπους) διαπίστωσαν ότι ορισμένοι «εκλεκτοί» διαθέτουν στο DNA τους μια παραλλαγή ενός γονιδίου (APOBEC3H), με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να παράγει μια αντι-ιική πρωτεΐνη που εμποδίζει την αντιγραφή του ιού HIV.
«Έχουμε εντοπίσει επτά παραλλαγές του APOBEC3 στον άνθρωπο», εξηγεί ο Δρ Reuben S. Harris, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Από αυτές τις επτά παραλλαγές, μόνο το γονίδιο APOBEC3H παρουσιάζει επιπλέον υποτύπους. Ορισμένοι από τους υποτύπους παράγουν σταθερές και άλλοι ασταθείς πρωτεΐνες –οι σταθερές πρωτεΐνες είναι δυνατό να αντισταθούν σε ορισμένες μορφές του HIV.
Η διαπίστωση αυτή μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στη μάχη της πρόληψης των λοιμώξεων από τον επικίνδυνο ιό HIV.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS Genetics.