Όλα έχουν την αιτία τους, και πλέον τίποτα δεν είναι ανεξήγητο για τους επιστήμονες, αφού τεκμηριωμένα απαντούν στο «καυτό» ερώτημα
Πώς με τα χρόνια και τους καιρούς πέρασε ο μύθος ότι η ξανθιά γυναίκα είναι ηλίθια, σαχλοκούδουνο. Παρά το γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες ένα 16χρονο ξανθό κορίτσι από το Έσεξ της Αγγλίας σ’ένα τεστ ευφυϊας, αναδείχθηκε πρώτη, με τον υψηλότερο δείκτη I.Q. Φυσική ξανθιά, μάλιστα.
Πάντα απασχολούσε η ξανθιά, όπως και τα γαλάζια μάτια. Άστο αυτό. Μην το μπερδέψουμε. Μιλάμε για το ξανθό μαλλί και από κοντά το ανοιχτόχρωμο του δέρματος. Λοιπόν. Υμνήθηκε το «ξανθό γένος» από την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, την Αναγέννηση, τη ναζιστική Γερμανία, βέβαια, που μίλησε για την άρεια φυλή.
Στο μεσαίωνα, από την άλλη, το ξανθό μαλλί παρέπεμπε στη διαφθορά, στην ανωμαλία, στο ανεξήγητο. Όπως στη συντηρητική Αγγλία, στα ελισαβετιανά χρόνια το ξανθό μαλλί βρώμαγε μυστήριο, δαιμονισμό, διαβολισμό.
Και έφθασε το πράμα στον καιρό μας, όπου η μία στις τρεις γυναίκες βάφουν τα μαλλιά τους ξανθά. Για να φαίνονται… χαζές; Γιατί, όχι; Όταν οι πονηρές γνωρίζουν «ότι οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές», σύμφωνα με το σλόγκαν, επειδή είναι ευκολομεταχείριστες. Λιγότερο δύσκολες από τις μελαχρινές.