Ορισμένοι εγκεφαλικοί όγκοι, όπως τα γλοιοβλαστώματα -οι πιο κοινοί και επιθετικοί όγκοι του εγκεφάλου στον άνθρωπο- είναι πιο διαδεδομένοι στους άνδρες παρά στις γυναίκες και συχνά είναι και πιο επιθετικοί, αλλά οι λόγοι που συμβαίνει αυτό ήταν ασαφείς μέχρι σήμερα.
Τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αποκαλύπτουν ότι μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου –-η πρωτεΐνη ρετινοβλαστώματος (RB)- είναι πολύ λιγότερο ενεργή στα κύτταρα του εγκεφάλου των ανδρών από ό,τι σε εκείνα των γυναικών.
Με τη διενέργεια σειράς εργαστηριακών πειραμάτων ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Joshua Rubin και οι συνεργάτες του επιβεβαίωσαν ότι οι εγκεφαλικοί όγκοι πράγματι εμφανίζονται συχνότερα και μεγαλώνουν ταχύτερα στους άνδρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα γυναικεία εγκεφαλικά κύτταρα, η πρωτεΐνη RB ήταν αισθητά πιο ενεργή στα ανδρικά εγκεφαλικά κύτταρα.
Επιπλέον, έδειξαν ότι η πλήρης αδρανοποίηση της πρωτεΐνης RB στα εγκεφαλικά κύτταρα των γυναικών τις έκανε να είναι το ίδιο επιρρεπείς με τους άνδρες στην ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιστημονική έρευνα αποδεικνύει και αιτιολογεί τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ανάπτυξη όγκων. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέο ορίζοντα στον τρόπο που θα αντιμετωπίζεται στο εξής η έρευνα για καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο και όχι μόνο, καθώς υπάρχουν και άλλα είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ήπατος, που επίσης είναι πιο κοινός στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Clinical Investigation.