Από τους 13.000 κρατούμενους, οι 4.000 είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών
Στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών άρχισε τη Δευτέρα, η λειτουργία του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης των εξαρτημένων ατόμων με τη χορήγηση υποκατάστατων.
Την ίδια στιγμή στους περίπου 4.000 ανέρχονται οι κρατούμενοι των φυλακών οι οποίοι είναι παραβατικά άτομα του νόμου περί ναρκωτικών, αλλά και χρήστες, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στους περίπου 13.000.
Προηγήθηκε η υπογραφή κοινής απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και της συναρμόδιας υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το πρόγραμμα αυτό άρχισε με τη χορήγηση μεθαδόνης στους εννέα πρώτους εξαρτημένους από οπιοειδή κρατούμενους, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί στον προβλεπόμενο τοξικολογικό έλεγχο και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Στην πλήρη ανάπτυξή του το πρόγραμμα θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες θεραπείας σε 150 κρατούμενους, ενώ θα παρέχει και βιοψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στα μέλη του, καθώς, εκτός από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στελεχώνεται από δύο ψυχολόγους και έναν κοινωνικό λειτουργό.
Η θεραπευτική μονάδα ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες στον πληθυσμό των κρατουμένων, καθώς περίπου 4.000 κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χρήστες.
Στον άμεσο προγραμματισμό των δύο υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ είναι να ξεκινήσει η λειτουργία αντίστοιχης μονάδας στις φυλακές Κορυδαλλού.
Με αφορμή το γεγονός αυτό ο κ. Αθανασίου δήλωσε: «Η συγκεκριμένη μονάδα είναι η πρώτη που δημιουργείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Η Ελλάδα συναντά τις πιο προηγμένες χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης δήλωσε σχετικά: «Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ενυλώνει τη φιλοσοφία του πρόσφατου νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με τον οποίο η έμφαση μεταχείρισης των τοξικομανών δίδεται στη θεραπεία τους και όχι στον μακροχρόνιο έγκλεισμό τους».
Εκ μέρους του υπουργείου μας ευχαριστούμε τον ΟΚΑΝΑ για την πρωτόγνωρη αυτή προσπάθεια και ελπίζουμε να οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα, που θα αξιοποιηθούν προς όφελος των κρατουμένων και στα υπόλοιπα καταστήματα κράτησης της χώρας».
Πηγή: Πηγή