Την καταδικαστική απόφαση ισπανικού δικαστηρίου σε βάρος αγρότη για τη δηλητηρίαση άγριων ζώων στην Κανταβρία της Βόρειας Ισπανίας χαιρετίζει η Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ορνιθολογική Εταιρία, πρόκειται για το σημαντικότερο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης άγριων ζώων στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής. O δράστης κρίθηκε ένοχος για τη δηλητηρίαση τουλάχιστον 16 προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών (11 Ψαλιδιάρηδες, τέσσερα Όρνια, μία Γερακίνα), ενός Κορακιού, έξι αλεπούδων, πέντε σκύλων και μιας γάτας.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον δράστη σε δύο χρόνια φυλάκισης, σε αποκλεισμό δύο χρόνων από οποιαδήποτε κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα και σε αφαίρεση για τέσσερα χρόνια της κυνηγετικής του άδειας.
Επέβαλε επίσης πρόστιμο 90.270 ευρώ συν 28.500 ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την παρακολούθηση του τοπικού πληθυσμού του Ψαλιδιάρη για τα επόμενα τρία χρόνια (9.500 ευρώ/χρόνο).
Ο Ψαλιδιάρης, που τρέφεται και με νεκρά ζώα, όπως και το Όρνιο, διατρέχει υψηλό κίνδυνο από τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες). Το περιστατικό ήρθε στο φως τον Δεκέμβριο του 2011, όταν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ομάδα Σκύλων για την Ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ισπανικής Πολιτοφυλακής εντόπισαν δηλητηριασμένα ζώα κοντά στην πόλη Βαλδεολέα.
Μετά από τοξικολογικές αναλύσεις στα νεκρά ζώα διαπιστώθηκε δηλητηρίαση από ένα ιδιαίτερα τοξικό εντομοκτόνο, το aldicarb, το οποίο είναι απαγορευμένο στην ΕΕ. Περαιτέρω έρευνα κατέδειξε ως ύποπτο έναν κάτοικο της περιοχής που ασχολιόταν με αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Πρόκειται για τη δεύτερη πετυχημένη εκδίκαση αντίστοιχης υπόθεσης στην Ισπανία σε ένα μόλις έτος. Οι καταδίκες αυτές, επισημαίνει η Ορνιθολογική Εταιρία, εμπνέουν ελπίδα και αισιοδοξία για αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αντίστοιχο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2012 στα Στενά του Νέστου, όπου κατέρρευσε η μεγαλύτερη εναπομείνασα αποικία Όρνιων (15 ζευγάρια) της ηπειρωτικής Ελλάδας και ο συνολικός αναπαραγόμενος πληθυσμός των Χρυσαετών (2 ζευγάρια) των Στενών.
Η Ορνιθολογική Εταιρία στην ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι « η Πολιτεία έλαμψε δια της απουσίας της. Αυτό είναι ένα από τα περιστατικά για τα οποία η χώρα μας κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Λόγω σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και νομοθετικών κενών, τα δηλητηριασμένα ζώα και οι φόλες συχνά παραμένουν στην ύπαιθρο, δρώντας ως τοξικές «βόμβες».
Τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν την κύρια αιτία κατάρρευσης του πληθυσμού των γυπών στην Ελλάδα παρότι και τα τέσσερα είδη τους προστατεύονται αυστηρά από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Οι περισσότερες αποικίες Όρνιων στην ηπειρωτική χώρα έχουν εγκαταλειφθεί, ο Γυπαετός απαντά πλέον μόνο στην Κρήτη και οι Μαυρόγυπες μόνο στο δάσος της Δαδιάς, ενώ ο Ασπροπάρης, ο μοναδικός αποδημητικός γύπας, βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης με λιγότερα από 12 ζευγάρια».
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να δράσουν άμεσα λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της σπάνιας βιοποικιλότητας της χώρας μας και την προστασία της δημόσιας υγείας από τα, συχνά απαγορευμένα, άκρως τοξικά δηλητήρια που χρησιμοποιούνται για τις φόλες.
Η Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, στην οποία συμμετέχει και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, έχει ως σκοπό το σχεδιασμό και συντονισμό θεσμικών αλλαγών και προτάσεων για την αντιμετώπιση των θανατώσεων της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα, καθώς και την ανάδειξη του προβλήματος πανελλαδικά και τοπικά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ