Τη μικρότερη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο έφτιαξε μια ομάδα επιστημόνων, με το μέγεθός της να μην ξεπερνά αυτό ενός κόκκου αλατιού και μπορεί να εγχυθεί μέσα στο σώμα μέσω σύριγγας.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης της Γερμανίας υποστηρίζει ότι, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκαν μόλις «λίγες ώρες να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να τη δοκιμάσουν», εντούτοις η φωτογραφική μηχανή είναι ικανή για «αποδόσεις υψηλής οπτικής ποιότητας και είναι ιδιαίτερα συμπαγής».
Ο φακός έχει πλάτος μόλις 0,1 χιλιοστά, δηλαδή περίπου το ίδιο μέγεθος (αν όχι και μικρότερο) από έναν κόκκο αλατιού, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να εστιάζει σε εικόνες από απόσταση 3 χιλιοστών και να τις αναμεταδίδει μέσω οπτικής ίνας μήκους 1,7 μέτρων.
Επειδή η κάμερα είναι τόσο μικροσκοπική μπορεί να τοποθετηθεί στην άκρη μιας σύριγγας και να εγχυθεί στο ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα σε όργανα όπως ο εγκέφαλος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, για να ξεκινήσουν μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές και να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν ρυθμιστικά εμπόδια.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης υποστηρίζει ότι η κάμερα αυτή θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί ως ένα «μικροσκοπικό ενδοσκόπιο για την εξερεύνηση του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος», ως μια «σχεδόν αόρατη» κάμερα ασφαλείας» ή ακόμα να ενσωματωθεί και σε ρομπότ.
«Οι ενδοσκοπικές εφαρμογές θα επιτρέψουν τη μη επεμβατική και μη καταστρεπτική εξέταση μικρών αντικειμένων τόσο στον ιατρικό όσο και στον βιομηχανικό τομέα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιστημονική ομάδα. Η έρευνά τους έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature Photonics.