Έως και το 99,8 τοις εκατό των πάνω από 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων μολυσμένου χώματος, που προήλθε από τις εργασίες καθαρισμού στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, έχει τη δυνατότητα να ανακυκλωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας.
Οι εκτιμήσεις παρουσιάστηκαν την 21η Δεκεμβρίου σε μια συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής του υπουργείου, με αντικείμενο τη διαχείριση του μολυσμένου εδάφους.
Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ραδιενεργό χώμα, που προέκυψε ως αποτέλεσμα των έργων καθαρισμού μετά από το ατύχημα στο σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα, ως δομικό υλικό για δημόσια έργα.
Από το επόμενο οικονομικό έτος, το οποίο αρχίζει τον Απρίλιο του 2016, το υπουργείο θα ξεκινήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των προτύπων σχεδίων για τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανακύκλωσης του μολυσμένου εδάφους.
Εξάλλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε ένα κονδύλι-ρεκόρ ύψους 522,3 δισεκατομμυρίων γεν (3,94 δισεκατομμυρίων ευρώ) κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Βουλής για το φορολογικό έτος 2016, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να σχετίζεται με τις εργασίες καθαρισμού στη Φουκουσίμα και τις γύρω περιοχές που έχουν πληγεί από το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή του Μαρτίου του 2011.
Ο αριθμός αυτός είναι 15 τοις εκατό υψηλότερος από την αρχική πρόβλεψη που κατατέθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να διαθέσει επιπλέον 78,3 δισεκατομμύρια γεν για το κόστος καθαρισμού, από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το φορολογικό έτος 2015.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr