Ενθουσιασμένοι είναι οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, όπου τελείως τυχαία ανακάλυψαν ότι ένας τύπος ανοσοκυττάρου (κύτταρο του αμυντικού συστήματος), τελείως άγνωστος μέχρι σήμερα, μπορεί να «εξολοθρεύσει» όλα τα καρκινικά κύτταρα.
Οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος τον Νοέμβριο, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.
Οι ειδικοί αναζητούσαν κύτταρα που έχουν την ιδιότητα να στρέφονται κατά των βακτηρίων, προκειμένου να ανακαλύψουν νέες θεραπείες για λοιμώξεις.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους ανέλυαν δείγμα από βιολογικά υγρά που έπαιρναν από την τράπεζα αίματος της Ουαλίας. Ξαφνικά, όμως, συνειδητοποίησαν ότι ανακάλυψαν έναν τελείως άγνωστο τύπο ανοσοκυττάρου.
Δίχως να χάσουν χρόνο, επεξεργάστηκαν τα κύτταρα και τα δοκίμασαν και σε κακοήθεις όγκους για να δουν πώς συμπεριφέρονται. Και αυτό που ανακάλυψαν τους προκάλεσε τεράστιο ενθουσιασμό.
Τα άγνωστα κύτταρα του ανοσοποιητικού στρέφονταν κατά των κυττάρων του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα και τα «διέλυαν». Επιπλέον, άφηναν τελείως ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.
Σε εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν, τα «νέα» ανοσοκύτταρα κατέστρεψαν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, των οστών, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας. «Είναι άκρως ασυνήθιστο να υπάρχει ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές ιδιότητες και μας δίνει ελπίδες ακόμη και για καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον.
Για πρώτη φορά με μία μέθοδο ίσως να θεραπεύσουμε όλους τους ασθενείς. Κάτι που μέχρι πρότινος δεν πίστευε κανείς ότι μπορεί να γίνει» σχολιάζει στο BBC ο δρ Αντριου Σιούελ.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Immunology, το κύτταρο αυτό διαθέτει έναν άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται αποκλειστικά κατά των καρκινικών κυττάρων.
Ο ακριβής μηχανισμός που το κάνει δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες, όμως το σημαντικό είναι ότι δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.
Μάλιστα, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρχουν άνθρωποι που θεραπεύονται από τον καρκίνο, ακριβώς επειδή διαθέτουν αυτού του τύπου τα ανοσοκύτταρα σε επαρκή ποσότητα στον οργανισμό τους. «Το κύτταρο αυτό μπορεί να είναι πολύ σπάνιο ή μπορεί να το έχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά για κάποιο λόγο να μην είναι ενεργοποιημένο.
Απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη», συμπλήρωσε ο δρ Σιούελ. Πώς λειτουργεί Μέχρι σήμερα υπάρχουν ορισμένες νέου τύπου αντικαρκινικές ανοσοθεραπείες.
Η πιο σύγχρονη είναι τα κύτταρα CAR-T. Αυτό που έχουν καταφέρει οι επιστήμονες με τα κύτταρα CAR-T είναι να παίρνουν αίμα από τον ασθενή, να απομονώνουν συγκεκριμένου τύπου λεμφοκύτταρα και να βάζουν μέσα τους έναν αδρανοποιημένο ιό.
Αυτός με τη σειρά του δημιουργεί στην επιφάνεια του κυττάρου ένα αντίσωμα, το οποίο λειτουργεί ως όπλο που στοχεύει αποκλειστικά τα καρκινικά κύτταρα. Αφού πολλαπλασιαστεί στο εργαστήριο, τον επανεισάγουν στον οργανισμό με ένεση και τα κύτταρα αυτά πλέον μπορούν να μολύνουν μέχρι θανάτου όλα τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τελείως ανέπαφα όλα τα υγιή.
Τα κύτταρα CAR-T, όμως, λειτουργούν μόνο στους αιματολογικούς καρκίνους και όχι στους συμπαγείς όγκους, όπως είναι του προστάτη, του μαστού κ.λπ.
Κι αυτό διότι στην περίπτωση των συμπαγών όγκων δεν μπορούν να διακρίνουν τα υγιή από τα καρκινικά κύτταρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να σκοτώσουν τον ασθενή. Το «νέο» κύτταρο όμως έχει ακριβώς αυτήν την ιδιότητα. Προσκολλάται μόνο σε ένα μόριο (MR1), που είναι χαρακτηριστικό στα καρκινικά κύτταρα, και τα καταστρέφει.
Τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, όπου εισήχθησαν τα νέα λεμφοκύτταρα, έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα εξάλειψης των καρκινικών όγκων. Ο δρ Σιούελ δήλωσε ότι η πρόοδος αναμένεται να είναι γρήγορη, όσον αφορά τη δοκιμή και ανάπτυξη μιας πιθανής νέας θεραπείας.