Οι πασκιές παρασκευάζονται και καταναλώνονται την περίοδο του Πάσχα, κυρίως σε χωριά της επαρχίας Πάφου.
Πρόκειται για πασχαλινές πίτες με γέμιση από κρέας αρνιού ή κατσικιού.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
Χρησιμοποιούμε τα ίδια με τα υλικά της φλαούνας, δηλαδή:
2 κιλά αλεύρι (φαρίνα και χωριάτικο)
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
μέχλεπι, μαστίχα, γλυκάνισο (κοπανισμένα καλά)
2 φλιτζάνια λάδι
προζύμι (στο μέγεθος 2-4 αυγών)
γάλα χλιαρό για το ζύμωμα
Για τη γέμιση:
2 κιλά κρέας αρνί ή ρίφι κομμένο (όπως για αφέλια)
1 κιλό κρεμμύδια
λάδι
κανέλα, πιπέρι, αλάτι
1 δόση από τη γέμιση της φλαούνας (προαιρετική)
Για επάλειψη:
κτυπημένα αβγά
σουσάμι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄:
Τηγανίζουμε χωριστά και ελαφρά κρέας και κρεμμύδια.
Ενώνουμε και προσθέτουμε κανέλα, πιπέρι, αλάτι.
Τα αφαιρούμε από το λάδι.
Ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα ζύμης στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου και βάζουμε λίγη γέμιση.
Προσθέτουμε άλλο φύλλο από πάνω (λεπτότερο από το πρώτο) και κλείνουμε τα δύο φύλλα γύρω-γύρω, όπως στις κολοκοτές.
Αλείφουμε με αυγό και ραντίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στο φούρνο, όπως και τις φλαούνες (Υπουργείο Γεωργίας 2006, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 46-47; Υπουργείο Γεωργίας 2009, «Για την αγρότισσα: Πασχαλινά ζυμωτά και φαγητά», 72).
Εκδοχή Β΄:
«Καβουρδίζουμε κρέας, που συνήθως είναι κατσικάκι, και προσθέτουμε σε αυτό κρεμμύδια, κανέλα, γαρίφαλα, πιπέρι. Την επόμενη μέρα αναμειγνύουμε το κρέας με τη γέμιση που φτιάχνουμε για τις φλαούνες, τον γνωστό “φουκό”». Παίρνουμε ζυμάρι και ανοίγουμε στρογγυλές πίτες. Μέσα σε καθεμιά βάζουμε μέρος από το μείγμα και, ακολούθως, με μικρότερες πίτες, σκεπάζουμε τις πασκιές, τις οποίες, αφού αλείφουμε με αβγό, τις τοποθετούμε στο φούρνο, τον οποίο προηγουμένως ανάβουμε με ξύλα. Αφού ο φούρνος έχει πυρωθεί για αρκετή ώρα, στη συνέχεια καθαρίζεται και, αφού κρίνουμε ότι είναι κατάλληλη η θερμότητα σε αυτόν, αρχίζουμε να φουρνίζουμε τις πασκιές (Πολεμίτου 2010).
foodmuseum.cs.ucy.ac.cy