Ένα φάρμακο το οποίο δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λιντς στη Μ. Βρετανία -και το οποίο προέρχεται από το σφουγγάρι θαλάσσης- είναι ικανό να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής ασθενών με καρκίνο του στήθους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (National Cancer Research Institute – NCRI) που έγινε στο Λίβερπουλ.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να προσθέσει ακόμα και 5 μήνες ζωής σε γυναίκες που πάσχουν από μία συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του στήθους. Πρόκειται για την μορφή TNBC (Triple Negative Breast Cancer), η οποία είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη σε γυναίκες νεαρής ηλικίας και σε γυναίκες που έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1.
Ο καρκίνος τύπου TNBC ορίζεται από την απουσία των υποδοχέων ορμονών για οιστρογόνα και προγεστερόνη και από την δυσλειτουργία μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται HER2.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 1.800 γυναικών που είχαν καρκίνο του στήθους, ο οποίος είχε εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματός τους (προχωρημένο στάδιο).
Οι μελέτες αυτές συνέκριναν την επιβίωση των γυναικών που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο που ονομάζεται “εριβουλίνη” (eribulin) με τις γυναίκες που είχαν ακολουθήσει μια παραδοσιακή/καθιερωμένη θεραπεία.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Chris Twelves, επισήμανε ότι η εριβουλίνη δημιουργήθηκε αρχικά από ένα σφουγγάρι θάλασσας που ονομάζεται Halichondria Okadai. Τώρα, πλέον, αυτή η φαρμακευτική ουσία παράγεται και στο εργαστήριο και διαπιστώθηκε ότι σταματά τα καρκινικά κύτταρα από το να διαχωριστούν σε δύο νέα κύτταρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το φάρμακο ανήκει στην κατηγορία των “αναστολέων μικροσωληνίσκων”.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η “εριβουλίνη” ήταν διαθέσιμη μέχρι πρόσφατα μόνο σε γυναίκες που έχουν ήδη περάσει αρκετές φάσεις χημειοθεραπείας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πριν λίγο καιρό την εριβουλίνη και για ασθενείς που έχουν λάβει λιγότερη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του στήθους τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποτελέσει ξεχωριστή θεραπευτική επιλογή στο άμεσο μέλλον.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπήρξε συνολική βελτίωση της επιβίωσης -περισσότερο από 2 μήνες- στις γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με εριβουλίνη.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη βελτίωση ήταν σε γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο τύπου TNBC. Το προσδόκιμο ζωής αυτών των γυναικών αυξήθηκε κατά σχεδόν 5 μήνες. Στις γυναίκες με αρνητικό δείκτη HER2 διαπιστώθηκε βελτίωση επιβίωσης που ξεπερνούσε τους 2 μήνες.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και παρά το γεγονός ότι η εριβουλίνη δεν είναι βεβαίως πλήρης θεραπεία, μπορεί εντούτοις να προσφέρει πολύτιμο επιπλέον χρόνο ζωής για ασθενείς των οποίων ο καρκίνος έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται σε συμβατικές θεραπείες και έχουν λιγοστές επιλογές αντιμετώπισης πλέον.