Τα δημοφιλή γεμιστά με κιμά μέσα στην βελούδινη αγκαλιά του αβγολέμονου.
Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:60′ Έτοιμο σε:1:30′
από τη Σιμόνη Κοφινά
Υλικά
12 μέτρια κολοκυθάκια
600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
¾ φλιτζανιού ρύζι τύπου Καρολίνα
αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα σποράκια κόλιανδρου, φρεσκοτριμμένα
1 ώριμη ντομάτα, χαραγμένη στα τέσσερα
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 αβγά
χυμός 1-2 λεμονιών
Διαδικασία
Πλένετε και αδειάζετε προσεκτικά την ψίχα από τα κολοκυθάκια με ειδικό εργαλείο ή με μικρό κουταλάκι. Ψιλοκόβετε περίπου ½ φλιτζάνι από την ψίχα και τη φυλάτε.
Βάζετε τον κιμά και το κρεμμύδι σε μέτρια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε για να μην σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτετε το μισό λάδι και σοτάρετε το μίγμα ελαφρά. Προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο, την ψιλοκομμένη ψίχα των κολοκυθιών, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο. Σοτάρετε το μίγμα για 2-3΄, προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε μέχρι να πιει τα υγρά του.
Γεμίζετε τα κολοκυθάκια με το μίγμα του κιμά αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. περίπου από το άνοιγμά τους και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε φαρδιά κατσαρόλα, όπως κάνετε με τα ντολμαδάκια. Τοποθετείτε από πάνω στο κέντρο την χαραγμένη ντομάτα, προσθέτετε 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος και το υπόλοιπο λάδι. Σιγοβράζετε τα κολοκυθάκια για 30 – 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να βράσει το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέτετε αρκετό νερό για να μείνει 1½ φλιτζάνι ζωμός στο τέλος.
Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χτυπάτε τα αβγά στο μπλέντερ και προσθέτετε το λεμόνι. Ρίχνετε λίγο-λίγο το ζωμό από την κατσαρόλα και χτυπάτε καλά. Περιχύνετε τα κολοκυθάκια και κουνάτε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού η σάλτσα. Αφήνετε σε σιγανή φωτιά και πριν αρχίσει να βράσει, κατεβάζετε την κατσαρόλα.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιάτα και αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο επιπλέον άνηθο.
olivemagazine.gr