Γαρίδες και χόρτα: μια τολμηρή συνύπαρξη μέσα στην αγκαλιά βελούδινου αβγολέμονου.
Μερίδες:5-6 Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:20′ Έτοιμο σε:40′
της Γεωργίας Κοφινά
Υλικά
600γρ. γαρίδες (φρέσκες ή καταψυγμένες) καθαρισμένες, με την ουρά τους
750γρ. σταμναγκάθι καθαρισμένο και πλυμένο
1 μαραθόριζα μικρή, σε λεπτές φέτες
το μάραθο από τη μαραθόριζα, ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
χυμό από 2 λεμόνια
1 αβγό + 2 ασπράδια
Διαδικασία
Ξεπαγώνετε τις γαρίδες -αν χρησιμοποιήσετε καταψυγμένες- και τις στραγγίζετε καλά. Τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι και τις βάζετε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτετε τη μαραθόριζα, τα κρεμμυδάκια, τον ψιλοκομμένο μάραθο και το μαϊντανό. Τα ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν, χωρίς όμως να τα σοτάρετε.
Προσθέτετε το σταμναγκάθι και το ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί και να βγάλει το νερό του. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα λαχανικά για να μαλακώσουν, χωρίς όμως να ψηθούν τελείως.
Τοποθετείτε τις γαρίδες πάνω στα λαχανικά και συνεχίζετε να τα σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθούν οι γαρίδες. Προσέχετε να μην τις παραβράσετε γιατί τότε θα γίνουν σκληρές. Βγάζετε περίπου ένα φλιτζάνι ζωμό από την κατσαρόλα και τον κρατάτε.
Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: χτυπάτε το ολόκληρο αβγό και τα ασπράδια όλα μαζί σε μικρό μπλέντερ. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και μετά ρίχνετε λίγο λίγο το ζωμό από την κατσαρόλα. Όταν αναμιχθούν καλά, μεταφέρετε το μίγμα στην κατσαρόλα και την ανακινείτε από τα χέρια για να απλωθεί ομοιόμορφα η σάλτσα. Βάζετε το φαγητό πάλι σε μέτρια φωτιά και κουνάτε την κατσαρόλα. Σβήνετε τη φωτιά πριν αρχίσει να βράζει το φαγητό για να μην κόψει το αβγολέμονο.
Βγάζετε τις γαρίδες πρώτα από την κατσαρόλα και τις βάζετε στην άκρη. Μοιράζετε τα λαχανικά σε πιάτα και τοποθετείτε από πάνω τις γαρίδες. Περιχύνετε με το αβγολέμονο και σερβίρετε αμέσως.
olivemagazine.gr