Οι αγκινάρες κάνουν υπέροχα φαγητά κατασαρόλας όπως το πιάτο που σάς προτείνουμε σήμερα. Τις γεμίζουμε με λαχανικά και τις σερβίρουμε ιδανικά με ένα ποτήρι καλό λευκό κρασί.
Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:15′ Χρόνος μαγειρέματος:1:5′ Έτοιμο σε:1:20′
από τη Σιμόνη Καφίρη
Υλικά
12 αγκινάρες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
1½ φλιτζάνι νερό
2 καρότα, σε κυβάκια
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο, σε κυβάκια
θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
200γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 καρδιά μαρουλιού, ψιλοκομμένη
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
4 κουτ. σούπας πλιγούρι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Καθαρίζετε τις αγκινάρες από τα σκληρά φύλλα και το χνούδι τους -αν έχουν- με ένα κουταλάκι. Τις ρίχνετε σε νερό μαζί με χυμό λεμονιού και μια κουταλιά αλεύρι για να μη μαυρίσουν, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Ζεσταίνετε τρεις κουταλιές σούπας από το λάδι και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σβήνετε με το κρασί και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύετε το πλιγούρι, τα μανιτάρια και το μαρούλι, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το μίγμα να πάρει μία βράση.
Γεμίζετε τις αγκινάρες με το μίγμα και τις αραδιάζετε σε πλατειά κατσαρόλα. Αν σας περίσσεψε γέμιση, τη μοιράζετε γύρω από τις αγκινάρες. Ρίχνετε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το θυμάρι και τη δάφνη, το κρασί, το νερό και το λάδι και αλατοπιπερώνετε.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 40-45 λεπτά περίπου. Σερβίρετε τις αγκινάρες χλιαρές, μαζί με την αρωματική σαλτσούλα τους.
olivemagazine.gr