«Διαβαθμισμένες πληροφορίες μοιράζονται παράνομα σαν να ήταν καραμέλες»
Η Ουάσινγκτον συγκλονίζεται σήμερα από τις νέες αποκαλύψεις για τις επαφές συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ με στελέχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών πέρσι, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στον αμερικανό πρόεδρο ο οποίος απάντησε καταγγέλλοντας ένα άλλο «σκάνδαλο»: τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης.
«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι διαβαθμισμένες πληροφορίες μοιράζονται παράνομα από τις “υπηρεσίες πληροφοριών” σαν να ήταν καραμέλες. Πολύ αντιαμερικανικό!» σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter.
The real scandal here is that classified information is illegally given out by “intelligence” like candy. Very un-American!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 15, 2017
Σε άλλο μήνυμά του ο Τραμπ υπέδειξε ως υπεύθυνες για τις διαρροές στις εφημερίδες New York Times και Washington Post την NSA (που είναι αρμόδια για τις παρακολουθήσεις) και την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI).
Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης αποκάλυψε, επικαλούμενη νυν και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ μελών του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας. Από τα μέλη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ κατονομάζεται μόνο ένας, ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας του, Πολ Μάναφορτ.
Το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών δεν έχει αποκαλυφθεί αλλά οι πηγές της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι δεν προκύπτει κάποια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πολ Μάναφορτ διέψευσε την πληροφορία λέγοντας ότι ουδέποτε μίλησε, εν γνώσει του, με Ρώσους πράκτορες, συμπληρώνοντας ότι οι κατάσκοποι «δεν φέρουν σήμα».
Η έρευνα του FBI ξεκίνησε με αφορμή τις επιθέσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος το 2015 και το 2016, για τις οποίες η Ουάσινγκτον υποδείκνυε ως υπεύθυνη τη Μόσχα. Οι Αμερικανοί διαπίστωσαν όμως ότι πρόσωπα στο περιβάλλον του Τραμπ επικοινωνούσαν τακτικά με πρόσωπα προσκείμενα στο Κρεμλίνο.
Από μια παρόμοια παρακολούθηση, του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κίσλιακ αποκαλύφθηκε ότι ο Μάικλ Φλιν, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, του είχε μιλήσει για τις κυρώσεις που επέβαλε ο Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο νέος πρόεδρος θα τις χαλάρωνε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Δευτέρα.
Οι Δημοκρατικοί αναφέρονται πλέον ανοιχτά στην πιθανότητα μιας «συνεργασίας» της Μόσχας με τον Τραμπ (όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία). Άλλωστε ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας δεν είχε κρύψει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Όταν σημαίναμε τον συναγερμό το περασμένο φθινόπωρο όλοι μας κορόιδευαν. Σήμερα λένε ότι δεν αναφέρονταν στις (ηλεκτρονικές) πειρατείες. Ίσως αυτή να είναι η επόμενη αποκάλυψη» είπε ο πρώην εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον, ο Μπράιαν Φάλον, μιλώντας στο CNN.
Στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί αλλά και πολλοί Ρεπουμπλικανοί ζητούν να κλητευθεί ο Μάικλ Φλιν για να εξηγήσει τι είδους σχέσεις διατηρεί με τη Μόσχα και να απαντήσει στο ερώτημα όλων: ο εκλεγμένος πρόεδρος του είχε αναθέσει να στείλει κάποιο μήνυμα στους Ρώσους για μια ενδεχόμενη άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του;
Ο Λευκός Οίκος την Τρίτη αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο.
Πηγή