Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές υγειονομικές αρχές μετά την εμφάνιση κρουσμάτων «ευλογιάς των πιθήκων».
Ήδη στη Βρετανία έχουν καταγραφεί συνολικά επτά κρούσματα της σπάνιας, ευλογιάς των πιθήκων, ενώ ο ιός έχει εντοπιστεί στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.
Ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη πέντε κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε νεαρούς άνδρες ενώ ανακοίνωσε ότι διερευνώνται άλλες 15 ύποπτες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν όλες αυτόν τον μήνα στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, τη Λισαβόνα.
Την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας στην Μαδρίτη δήλωσαν αργά την Τετάρτη ότι αξιολογούν 23 πιθανά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε νεαρούς άνδρες, όπως μεταδίδει το Associated Press. Παράλληλα, το πρώτο τους κρούσμα κατέγραψαν και οι ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι αρχές της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι εμφανίστηκε κρούσμα αυτής της σπάνιας και κάποιες φορές σοβαρής ασθένειας. Πρόκειται για έναν άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στον Καναδά. Επιπλέον, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων παρακολουθούν έξι Αμερικανούς που κάθονταν στο αεροπλάνο κοντά σε ένα Βρετανό ασθενή. Κανείς τους δεν έχει εμφανίσει προς το παρόν συμπτώματα της νόσου.
Κρούσματα και σε Ιταλία και Σουηδία
Οι γιατροί του νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι διέγνωσαν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία. Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Καταβάλλεται προσπάθεια, τέλος, με στόχο να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον νέο τις ημέρες πριν διαγνωσθεί με την ασθένεια.
Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε και στη Σουηδία. Σύμφωνα με πληροφορίες το άτομο που νοσεί ζει στην Στοκχόλμη και οι ειδικοί ερευνούν εάν υπάρχουν και άλλα μολυσμένοι πολίτες στη χώρα. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν στη χώρα δεν είναι γνωστό πως μολύνθηκε το συγκεκριμένο άτομο το οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία και η κατάσταση της υγείας του δεν είναι ανησυχητική.
«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για την «ευλογιά των πιθήκων»
Στην Ελλάδα ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει την ανάγκη «αυξημένης επαγρύπνησης» αν και εκτιμά ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδημική έξαρση. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφερόμενος στα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία, υπογραμμίζει πως πρώτη φορά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο εκτιμά πως δεν υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας.
Ο ίδιος σημειώνει ότι τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα. Όσον αφορά την πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέρει ότι αυτή να έρχεται πιθανά ως αποτέλεσμα της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς. «Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση» καταλήγει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Επιδημιολογίας.
Πόσο συχνή είναι η ευλογιά των πιθήκων
Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, μέλος της ίδιας οικογένειας ιών με την ευλογιά, αν και είναι πολύ λιγότερο σοβαρή και οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης είναι μικρές. Εμφανίζεται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές των χωρών της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, κοντά σε τροπικά δάση.
Τα αρχικά συμπτώματα σύμφωνα με το BBC περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πρηξίματα, πόνους στην πλάτη, μυϊκούς πόνους και γενική ατονία. Μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, μπορεί να αναπτυχθεί εξάνθημα, που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συνηθέστερα στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών. Το εξάνθημα, μπορεί να επιφέρει φαγούρα, περνά από διαφορετικά στάδια και διαρκεί από 14 έως 21 ημέρες πριν υποχωρήσει.
Πώς μεταδίδεται
Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί όταν κάποιος βρεθεί σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω πληγής στο δέρμα, της αναπνευστικής οδού ή μέσω σταγονιδίων που μπαίνουν στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με επαφή με μολυσμένα ζώα όπως μαϊμούδες, αρουραίους και σκίουρους ή από αντικείμενα μολυσμένα από ιούς, όπως κλινοσκεπάσματα και ρούχα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις του ιού είναι ήπιες, μερικές φορές μοιάζουν με ανεμοβλογιά και υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί μερικές φορές να είναι πιο σοβαρή και έχει αναφερθεί ότι έχει προκαλέσει θανάτους στη δυτική Αφρική.