Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ευαισθησία στα δόντια, παρά το γεγονός ότι τόσο η οδοντιατρική επιστήμη, όσο και η αφθονία των προϊόντων περιποίησης της στοματικής υγιεινής έχουν αυξηθεί.
Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην φροντίζουν τα δόντια τους όσο και όπως πρέπει.
Η ευαισθησία στα δόντια εκδηλώνεται με πόνο και δυσφορία στο μάσημα και την κατάποση τροφών και υγρών, ειδικά αν αυτά είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα.
Δείτε 6 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να απαλλαγείτε οριστικά από τα προβλήματα που προκαλούν τα ευαίσθητα δόντια στην καθημερινότητά σας:
Δοκιμάστε οδοντόκρεμα ειδική για ευαίσθητα δόντια
Πολλές μάρκες οδοντόπαστας στην αγορά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσουν τα άτομα με ευαίσθητα δόντια. Ορισμένες πάστες περιέχουν ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται νιτρικό κάλιο, το οποίο κλείνει τις μικροσκοπικές διόδους μέσα από την οδοντίνη, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σταδιακά από τη φθορά των δοντιών. Δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά για όλους, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε.
Αλλάξτε τον τρόπο που βουρτσίζετε τα δόντια σας
Εάν δεν χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα, αν βουρτσίζετε τα δόντια σας με δύναμη/πίεση, ή αν δεν τα βουρτσίζετε για τουλάχιστον δύο ολόκληρα λεπτά, τότε δεν βοηθάτε τα ευαίσθητα δόντια. Το σκληρό βούρτσισμα μπορεί να απομακρύνει/φθείρει ακόμα περισσότερο το σμάλτο, αυξάνοντας την ευαισθησία στα δόντια σας. Αν έχετε οποιαδήποτε ύφεση των ούλων σας (τα ούλα “μαζεύονται” προς τα πάνω) και η ρίζα του δοντιού είναι πλέον εκτεθειμένη, τότε το έντονο βούρτσισμα φθείρει και την οστεΐνη, την λεπτή επίστρωση ασβεστίου που προστατεύει την ρίζα.
Αποφύγετε όξινες τροφές και ποτά
Το κόκκινο κρασί, οι χυμοί φρούτων και οι όξινες τροφές, όπως τα πορτοκάλια, μειώνουν το σμάλτο των δοντιών σας. Περιορίστε τις όξινες τροφές και ποτά και προσπαθήστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας περίπου 20 λεπτά μετά το γεύμα σας (όχι νωρίτερα, αλλιώς το βούρτσισμα μπορεί να βλάψει περαιτέρω το σμάλτο). Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε ότι έχετε ευαισθησία στα δόντια, είναι σώφρον να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση ορισμένων τροφών και ποτών, καθώς η μείωση του σμάλτου είναι μη αναστρέψιμη.
Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για μια ειδική επίστρωση
Αν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν αποδειχτεί αποτελεσματική για εσάς, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας για επίστρωση των δοντιών με χημικές ουσίες/παράγοντες απευαισθητοποίησής τους. Τέτοιες επιστρώσεις αποτελούνται από ένα ειδικό φθοριούχο βερνίκι και από ορισμένες πλαστικές ρητίνες. Αυτές οι επιστρώσεις θα φθαρούν με το πέρασμα του χρόνου (δεν διαρκούν για πάντα) αλλά θα σας ανακουφίσουν άμεσα από το πρόβλημα.
Σταματήστε να τρίζετε τα δόντια σας
Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν, τρίζουν τα δόντια τους όταν είναι αγχωμένοι/στρεσαρισμένοι ή ακόμα και στον ύπνο τους. Αν έχετε “ανεξήγητους” πόνους στην σιαγόνα ή αν έχετε συχνά πονοκεφάλους αμέσως μόλις ξυπνάτε, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι τρίζετε τα δόντια σας όταν κοιμάστε. Αν το κάνετε, υπάρχουν ειδικές συσκευές που μπαίνουν στο στόμα και προστατεύουν τα δόντια σας.
Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο
Κανονικά η ρίζα του δοντιού σας καλύπτεται από τον ιστό των ούλων σας. Αλλά αν έχετε κάποια υποχώρηση των ούλων (τα ούλα μαζεύονται προς τα πάνω), που προκαλείται από την ασθένεια των ούλων (ουλίτιδα) ή ακόμα και από το σκληρό βούρτσισμα, τότε η ρίζα θα εκτεθεί και η οστεΐνη μπορεί να φθαρεί. Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό σας (τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο), θα προλάβει την μεγάλη έκταση του προβλήματος.