Αφορμή οι δηλώσεις Μοσκοβισί και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το ύψος της ελάφρυνσής του και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, κατέθεσε, σήμερα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης αναφέρεται στις αξιολογήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι και οι τρεις θεσμοί εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες για ύψος του χρέους προς ΑΕΠ και των ακαθάριστων χρημαδοτικών αναγκών».
Στη συνέχεια της ερώτησής του, αφού μνημονεύει δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί σχετικά με την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ρωτά την Κομισιόν «ποιο είναι το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που κρίνει αναγκαίο για να γίνει βιώσιμο», καθώς επίσης, «ποιες τεχνικές αναδιάρθρωσης θεωρεί πιο αποτελεσματικές και ποιο χρονοδιάγραμμα θα προτείνει».
Τέλος, ο έλληνας ευρωβουλευτής αφού σημειώνει τη θέση του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους ή για πολύ μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, που θα ξεπερνά τα 30 έτη, ρωτά την Κομισιόν εάν συμμερίζεται τη θέση αυτή και εάν όχι «ποια πιστεύει ότι θα είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα με τον ESM».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Η Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, στην αξιολόγηση (10/07/15) του αιτήματος της Ελλάδας για έκτακτη δανειοδότηση από τον ESM, διαπιστώνουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες για ύψος του χρέους προς ΑΕΠ και των ακαθάριστων χρημαδοτικών αναγκών». Πιο συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 2020 στο 165% του ΑΕΠ και το 2022 το 150%.
Παρόμοιες εκτιμήσεις έκανε και το ΔΝΤ, με βάση την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, στις 26/06/15, το οποίο προτείνει, είτε πολύ μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, που θα ξεπερνά τα 30 έτη, είτε σημαντικό ονομαστικό κούρεμά του.
Με δεδομένες τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποιο είναι το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που, κατά την Κομισιόν, είναι αναγκαίο για να γίνει βιώσιμο;
2. Ποιες τεχνικές αναδιάρθρωσης θεωρεί πιο αποτελεσματικές και ποιο χρονοδιάγραμμα θα προτείνει;
3. Συμμερίζεται τη θέση του ΔΝΤ για μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ή του ονομαστικού κουρέματος και εάν όχι, ποια πιστεύει ότι θα είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα με τον ESM;