Μετά από μία παρέμβαση – ‘βόμβα’ για τις υποκλοπές ο Κώστας Καραμανλής μπήκε σε μετωπική σύγκρουση με το Μαξίμου, καθώς οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποίησε ήταν ιδιαίτερα βαριές και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.
Αν και μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν οι φράσεις «αντιδημοκρατικό και παράνομο» και «πολιτική ανοησία» η λέξη κλειδί στην ομιλία του ήταν η λέξη «κάθαρση» την οποία χρησιμοποίησε δύο φορές, καθώς και η απαίτηση να μαθευτεί ποιος διέταξε τις υποκλοπές.
«Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου,» είπε ο Κώστας Καραμανλής.
Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο ο τελευταίος -πραγματικά- λαοφιλής ηγέτης της ΝΔ έδειξε «κόκκινη κάρτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον στενό του περιβάλλον, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι η φράση «κάθαρση του δημόσιου βίου» σημαίνει απαίτηση αλλαγής πολιτικού σκηνικού.
Βέβαια, η ομιλία του Κώστα Καραμανλή όση βαρύτητα κι αν έχει είναι απλά μια ομιλία κι αυτός -θεσμικά πάντα- είναι ένας βουλευτής, κάτι που σημαίνει πως μένει να αποδειχθεί αν κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ακολουθήσουν και θα αμφισβητήσουν ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Φυσικά υπάρχει περίπτωση αυτή η ομιλία να κρύβει από πίσω μία ήδη υπάρχουσα κίνηση, άλλωστε έγινε και σε εκδήλωση προς τιμήν του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, πατέρα της Όλγας Κεφαλογιάννη, μίας εκ των διεκδικητών της αρχηγίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι στη Νέα Δημοκρατία προετοιμάζονται για την «μετά-Μητσοτάκη» ημέρα, αφού ο πρωθυπουργός είναι «καμένο χαρτί» πολιτικά, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς μετά τις παρακολουθήσεις δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με κανένα από τα κόμματα, που υπάρχουν σήμερα στη Βουλή.