Αρμαγεδώνας»! Με αυτό τον όρο περιγράφουν οι διεθνείς αναλυτές το σενάριο η Ρωσία να μην ανοίξει ξανά τον Nord Stream 1 και να μείνει η Ευρώπη τους επόμενους μήνες χωρίς φυσικό αέριο.
Από το πρωί της Δευτέρας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκλεισε τις στρόφιγγες με το πρόσχημα της συντήρησης του αγωγού και των εργασιών στην περιοχή Λουμπίν και πλέον όλοι θα μετρούν αντίστροφα τις επόμενες 10 ημέρες για να φανεί εάν το Κρεμλίνο θα ανοίξει ξανά την παροχή ή όχι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open από το Βερολίνο, η Γερμανία η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που αποτελεί οδηγό και για τις υπόλοιπες εξετάζει δύο σενάρια σχετικά με τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου, καθώς από αυτά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η δική της επάρκεια σε φυσικό αέριο για τους προσεχείς μήνες.
- Το πρώτο σενάριο είναι και το πιο… ακριβό για τη Μόσχα και έχει να κάνει με την πιθανότητα, να μην ανοίξει ξανά ο Nord Stream 1. Αυτό θα κοστίσει πολύ ακριβά στον Πούτιν, αφού Ρωσία δεν έχει άλλους τόσο ισχυρούς πελάτες, ώστε να εισπράττει ένα δισεκατομμύριο ευρώ την μέρα. Από την άλλη, βέβαια θα είναι το απόλυτο όπλο για τον ολοκληρωτικό πόλεμο προς τη Δύση και γι’αυτό οι Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα πως «…ο Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν πολεμικό όπλο προς τη Δύση».
- Το δεύτερο σενάριο είναι ο Πούτιν να συνεχίσει την παροχή προς την Ευρώπη, αλλά να ανοιγοκλείνει τις στρόφιγγες προκαλώντας τον συνεχή τρόμο στον κόσμο, αλλά και την πολιτική και οικονομική αναταραχή στις κυβερνήσεις, αφού σε μια τέτοια περίπτωση το φυσικό αέριο θα εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας και θα σπείρει κοινωνικό χάος στη Δύση.
Στο Βερολίνο οι επικεφαλής των εταιρειών ενέργειας εξετάζουν τρόπους αντίδρασης εάν κλείσει τελείως η παροχή, αλλά και το τι θα γίνει με την ακρίβεια, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας που θα μετακυλήσει ακόμη και για το 2024 με το μόνο βέβαιο να είναι ότι ο χειμώνας που έρχεται θα φέρει μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.
Το πρόβλημα θα χτυπήσει στην ηλεκτροδότηση
Οπως και να’χει η Ευρώπη ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, της πλήρους διακοπής τροφοδοσίας του ρωσικού φυσικού αερίου. Η ανησυχία είναι παγκόσμια και αποτυπώνεται στις διεθνείς αγορές. Με δεδομένο, ότι από το αέριο εξαρτάται η παραγωγή περίπου του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αν επιβεβαιωθεί ο φόβος για πλήρη διακοπή θα υπάρξει τεράστια επίπτωση και σε επίπεδο προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά σε επίπεδο τιμών. Όλες οι χώρες κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για να καλύψουν αρχικά την ενεργειακή ασφάλειά τους.
Το ελληνικό αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε σήμερα πως το τελευταίο διάστημα έχει συντάξει και περιγράψει το σχέδιο για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου. Και αυτό προβλέπει μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη (στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα ακόμη μια μονάδα στην Πτολεμαΐδα), αεριοποίηση υγροποιημένου αερίου που θα καταφθάνει στη Ρεβυθούσα (σ.σ ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση και δεύτερης πλατφόρμας υποδοχής του LNG), μετατροπή μονάδων αερίου σε μονάδες παραγωγής ενέργειας με πετρέλαιο και αύξηση των προμηθειών αερίου από άλλες χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα.
Στη χώρα μας, η ημερήσια ζήτηση της τάξεως των 6000-7000 μεγαβατωρών, αναμένεται ότι θα καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμη και αν διακοπεί το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, σε περίπτωση κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης στα επίπεδα που είδαμε τον περασμένο Αύγουστο δηλαδή πάνω από 10.000 μεγαβατώρες θα υπάρξουν έκτακτα μέτρα, αφού το πρόβλημα ακόμα και πριν μπούμε στον χειμώνα, θα φανεί στην ηλεκτροδότηση.
Το ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθεί ήδη ψηφισμένος νόμος του κράτους που ουσιαστικά υιοθετεί κοινοτική οδηγία. Οι προγραμματισμένες διακοπές ξεκινούν από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ενώ τα νοικοκυριά βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα στην κατάταξη. Εννοείται ότι προβλέπεται η προστασία μονάδων ζωτικής σημασίας όπως είναι τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υποδομές κλπ.
Παράλληλα, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου θα «χτυπήσει» στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση τις προετοιμασίες που έχουν γίνει, τις όποιες αυξήσεις προκληθούν θα τις απορροφήσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα απαιτηθεί τεράστιος δημοσιονομικός χώρος για να συγκρατηθεί η τιμή της κιλοβατώρας στα 15-16 λεπτά, ενώ βίαιη θα είναι η μεταβολή και για τα οικονομικά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.