Ανοίγουν μπουκάλια και χορεύουν για να μην κινούν υποψίες
Από τους ελέγχους στα σκάφη αναψυχής, στις εφόδους στα νυχτερινά κέντρα… Νέους ρόλους καλούνται να ενσαρκώσουν οι άνδρες και οι γυναίκες της Οικονομικής Αστυνομίας που καλούνται εν ώρα υπηρεσίας να πίνουν μοχίτο και ποτά στα πιο ιν στέκια, να ανοίγουν μπουκάλια και να χορεύουν στα μπουζούκια προκειμένου να μην κινούν τις υποψίες των υπευθύνων και να κάνουν οικονομικούς και φορολογικούς ελέγχους στους επιχειρηματίες της νύχτας.
Το σχέδιο ξεκίνησε πειραματικά το καλοκαίρι από τη Μύκονο, την Κέρκυρα και τη Χαλκιδική όπου ελέγχθησαν μεγάλα κλαμπ και μαγαζιά όπως το Cavo Paradiso, το club 54 και το Ahoy και πλέον ο βασικός κορμός απλώνεται στην Αττική.
Την περασμένη εβδομάδα, τα κλιμάκια των “party animals” της Οικονομικής Αστυνομίας επισκέφθηκαν μεγάλες πίστες και μαγαζιά όπως το Frangelico και το Thea στην παραλιακή και το Banana club στο κέντρο της Αθήνας όπου παριστάνοντας τους πελάτες κατέγραψαν τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και βεβαίωσαν παραβάσεις σε ότι έχει να κάνει με τις
αποδείξεις.
Όπως αναφέρουν στο protothema.gr στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στόχος της επιχείρησης με την κωδική ονομασία “Νύχτα”, είναι να ελεγχθούν όσο δυνατόν περισσότερα καταστήματα γίνεται από τα τα κλιμάκια που πλέον θα βγαίνουν για… διασκέδαση σχεδόν κάθε νύχτα.
Αξίζει να τονισθεί ότι αφού γίνει ο πρώτος έλεγχος από την Οικονομική Αστυνομία στη συνέχεια ο φάκελος μεταβιβάζεται στο ΣΔΟΕ έτσι ώστε να γίνει περεταίρω έρευνα των ελεγχόμενων επιχειρηματιών.
Τα κλιμάκια των οκτώ και το σχέδιο “Νύχτα”
Οι εποχές που οι “ασφαλίτες” ή τα στελέχη του ΣΔΟΕ έμπαιναν για ελέγχους στα καταστήματα και έκαναν από μακριά “μπαμ!” ότι είναι ελεγκτές, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως διαπιστώθηκε το γεγονός ότι αναγνωρίζονταν πριν καν μπουν στο κατάστημα δεν τους επέτρεπε να κάνουν σοβαρούς ελέγχους ούτε να παρακολουθήσουν τον τρόπο λειτουργίας του μαγαζιού. Έτσι, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουν μεθόδους της Αντιτρομοκρατικής και να βγαίνουν “καμουφλαρισμένοι” παριστάνοντας τους πελάτες.
Το σχέδιο εφαρμόστηκε αρχικά το καλοκαίρι σε κοσμοπολίτικα νησιά και τουριστικές περιοχές πριν απλωθεί στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Φυσικά, κανείς δεν ξέρει αν θα πετύχει αφού δεν αρκεί μόνο να καταγράψουν απλές παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων αλλά να μπουν και πιο βαθιά και να ασχοληθούν με σοβαρά ζητήματα της υπόθεσης που έχουν να κάνουν με τα “πάρτι” φοροδιαφυγής στο χώρο της νύχτας και την ανασφάλιστη εργασία.
Τους ελέγχους πραγματοποιούν οκταμελείς ομάδες. Νεαροί αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες με dress code, ανάλογο με την περίσταση και το μαγαζί, μπαίνουν μέσα στο χώρο άλλοτε ως παρέα που έχει κλείσει τραπέζι, είτε ως ζευγάρια. Σκοπός είναι να πιάσουν ένα σημείο που να τους επιτρέπει να παρατηρούν πως λειτουργεί το κατάστημα. Συνήθως επιλέγουν τραπέζια δίπλα από τις ταμειακές μηχανές ή την κουζίνα όπου πολλά λέγονται και ακούγονται.
Μόλις πιάσουν το πόστο, στη συνέχεια μπαίνουν στη δεύτερη φάση και “σκανάρουν” οτιδήποτε περνά από μπροστά τους καταγράφοντας ύποπτες κινήσεις. Παραμένουν στο κατάστημα πολλή ώρα και μόλις έρθει η κατάλληλη στιγμή, καλούν το σερβιτόρο ή το μετρ για να πληρώσουν και να δουν αν θα πάρουν απόδειξη και στη συνέχεια αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους και ζητούν όλα τα χαρτιά του καταστήματος για έλεγχο.
Κάπως έτσι έγινε και την περασμένη εβδομάδα στο κατάστημα Frangelico όταν το επισκέφθηκαν για έλεγχο.Ηταν Σάββατο βράδυ, όταν ένα κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας αποφάσισε να επισκεφθεί το κατάστημα της παραλιακής. Η “παρέα” των νεαρών, μπήκε και χωρίς κανένας από τους υπαλλήλους να αντιληφθεί το παραμικρό άρχισε να κόβει κινήσεις. Αυτό που διαπίστωσαν απο την πρώτη στιγμή ήταν ότι οι υπάλληλοι δεν έδιναν αποδείξεις στους πελάτες.
Μάλιστα, για να “δέσουν” ως αυτόφωρο το αδίκημα, όταν αποφάσισαν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αποκαλύψουν την ιδιότητα τους και να προχωρήσουν επίσημα στον έλεγχο ζήτησαν απόδειξη για τα ποτά που είχαν πάρει. Από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν προέκυψε ότι σε 14 περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις συνολικού ύψους 1.600 ευρώ ενώ υπήρξε και μια περίπτωση υπαλλήλου ο οποίος δεν είχε καταχωρηθεί στους πίνακες προσωπικού. Έτσι, συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του καταστήματος αλλά και τον υπεύθυνο ταμείου της εταιρίας και τους οδήγησαν στο Αυτόφωρο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επιχείρηση στι νυχτερινό κατάστημα Banana στις στήλες του Ολυμπίου Διός στο κέντρο της Αθήνας όπου και πάλι βεβαιώθηκαν παραβάσεις και διηγήθηκαν οι υπεύθυνοι στο Αυτόφωρο. Εκτός άπω τις μεγάλες πίστες της αθηναϊκής νύχτας και τα κλαμπ του κέντρου το δίχτυ των ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας έχει απλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο στόχαστρο μπήκε γνωστό νυχτερινό μαγαζί στη ζώνη της Δυτικής Αττικής.
Οι μεταμφιεσμένοι ράμπο, της Ασφάλειας διαπίστωσαν φορολογικές παραβάσεις με αποτέλεσμα να οδηγηθεί και σε αυτή την περίπτωση ο υπεύθυνος στο Αυτόφωρο. Όπως χαρακτηριστικά λένε αξιωματικοί της Ασφάλειας στο ΘΕΜΑ, από τις αρχές Οκτωβρίου οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν σε όλη την Αθήνα ενώ και στην περιφέρεια μεγάλα καταστήματα έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο.
Πηγή: Πηγή