Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, αλλά το πρωί βρίσκονται σε σωματική υπερδιέγερση, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα με ελληνική υπογραφή.
Η μελέτη οριοθετεί ως αϋπνία το να χρειάζεται κάποιος πάνω από 14 λεπτά για να κοιμηθεί, από τότε που έπεσε στο κρεβάτι. Είναι η πρώτη μελέτη που αδιαμφισβήτητα συσχετίζει την αϋπνία με την υπέρταση, ιδίως όσον αφορά τους ανθρώπους που παρ’ όλο ότι δεν έχουν κοιμηθεί καλά, δεν έχουν υπνηλία, αλλά υπερδιέγερση.
Η αϋπνία είναι η πιο διαδεδομένη διαταραχή του ύπνου στο γενικό πληθυσμό. Το ένα τέταρτο έως ένα τρίτο των ανθρώπων παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Για το 10% περίπου, το πρόβλημα είναι χρόνιο και αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Βγόντζα του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Hypertension», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν 219 ανθρώπους που έπασχαν από αϋπνία και 96 άτομα που κοιμούνταν κανονικά, με μέση ηλικία 40 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν στο εργαστήριο ύπνου των επιστημόνων, ενώ στη συνέχεια καταγραφόταν η πίεσή τους σε διάφορες στιγμές της ημέρας.
Η έρευνα έδειξε ότι όταν η αϋπνία συσχετίζεται με τη σωματική υπερδιέγερση κατά την ημέρα, αυξάνει κατά 300% έως 400% τον κίνδυνο υπέρτασης, καθώς οδηγεί στην χρόνια έκκριση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Αν και η αϋπνία θεωρείται πρόβλημα της νύχτας, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας, καθώς μπορεί να σχετίζεται με μια σωματική υπερδιέγερση επί 24ώρου βάσεως.
Η πιο σοβαρή βιολογικά μορφή της αϋπνίας, που σχετίζεται με αυτή τη διαρκή υπερδιέγερση, έχει και σημαντικές καρδιομεταβολικές συνέπειες, όπως η υπέρταση. Η λιγότερο σοβαρή μορφή της αϋπνίας έχει κατά βάση ψυχολογικές ρίζες και όχι βιολογικές.
Όπως είπε ο Αλέξανδρος Βγόντζας, είτε κανείς νιώθει ότι βρίσκεται σε υπνηλία, είτε σε υπερδιέγερση, δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. «Μολονότι οι πάσχοντες από αϋπνία παραπονιούνται για κόπωση μέσα στην ημέρα, το πραγματικό πρόβλημά τους έγκειται στο ότι δεν μπορούν να χαλαρώσουν», ανέφερε. Το πρόβλημα χειροτερεύει σε περίπτωση κατανάλωσης καφέ, όπως είπε.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία και έχουν υπερδιέγερση την ημέρα, θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την πίεσή τους στον γιατρό, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς έχουν ένα παράγοντα κινδύνου για υπέρταση παρόμοιο με την παχυσαρκία, την υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα κ.λπ.
Ο καθηγητής Αλέξανδρος Βγόντζας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία έκανε και την διδακτορική διατριβή του. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (Penn State), όπου παρέμεινε για πολλά χρόνια ως καθηγητής ψυχιατρικής, καθώς και διευθυντής στο Κέντρο Μελέτης και Θεραπείας Ύπνου. Είναι επίσης καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.