Νέα “έξυπνη κάλτσα” επαναφέρει την αίσθηση στα πόδια ασθενών με διαβητική νευροπάθεια
Ένα διεθνές ερευνητικό έργο, υπό την ηγεσία του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, αναπτύσσει μία επαναστατική, μη επεμβατική “έξυπνη κάλτσα”, η οποία επαναφέρει την αίσθηση στα πόδια ασθενών που πάσχουν από διαβητική νευροπάθεια. Η διαβητική νευροπάθεια, μία συχνή επιπλοκή του διαβήτη, προκαλεί απώλεια αίσθησης στα πόδια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια πόνο, έλκη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμα και ακρωτηριασμό.
Η νέα εφεύρεση, που αναπτύχθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Στάνισλαβ Ρασπόποβιτς από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, χρησιμοποιεί στοχευμένους ηλεκτρικούς παλμούς για να αποκαταστήσει την αναγκαία νευρική πληροφορία και να επαναφέρει την αισθητηριακή αντίληψη που έχει χαθεί λόγω της νευροπάθειας. Η πρωτοποριακή αυτή “νευροπρόθεση” είναι εύκολη στη χρήση και μπορεί να φορεθεί σαν μια απλή κάλτσα.
Ο στόχος: Αντιμετώπιση της αιτίας και όχι των συμπτωμάτων
Η διαβητική νευροπάθεια πλήττει περίπου το 50% των ατόμων με διαβήτη και μέχρι σήμερα η θεραπεία επικεντρωνόταν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η νέα “έξυπνη κάλτσα” στοχεύει στην αντιμετώπιση της αιτίας του προβλήματος, αποκαθιστώντας την αίσθηση στα πόδια και βοηθώντας τους ασθενείς να αποκαταστήσουν την ισορροπία και τη σταθερότητα κατά το περπάτημα.
Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Τα πρώτα αποτελέσματα, όπως παρουσιάζονται σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Communications”, είναι ιδιαίτερα υποσχόμενα. Σε μία δοκιμή με 14 ασθενείς που πάσχουν από διαβητική νευροπάθεια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην αίσθηση και τη συντονισμένη κίνηση μετά την πρώτη ημέρα χρήσης της “έξυπνης κάλτσας”. Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης βελτιώσεις στην ισορροπία και την κινητικότητα, με την ηλεκτρική διέγερση να βοηθά στην αποκατάσταση των αισθήσεων στα πόδια και την καλύτερη επεξεργασία αυτών από τον εγκέφαλο.
«Η τεχνολογία αυτή δεν αποκαθιστά μόνο την υποκειμενική αίσθηση, αλλά βελτιώνει και αντικειμενικά τη σταθερότητα του βάδισης και τις αισθητηριακές ικανότητες των ασθενών», δήλωσε ο Στάνισλαβ Ρασπόποβιτς, επικεφαλής της έρευνας. Η μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα αποκατεστημένα αισθητηριακά ερεθίσματα με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζεται φυσικά αισθητηριακά σήματα, διευκολύνοντας έτσι τη χρήση της “έξυπνης κάλτσας”.
Τα οφέλη και οι προκλήσεις της νέας τεχνολογίας
Η τεχνολογία αυτή προσφέρει νέες ελπίδες στους ασθενείς με διαβητική νευροπάθεια, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επιπλοκών όπως τα έλκη ή ακόμα και τον ακρωτηριασμό, ενώ ενισχύει τη γενικότερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξεταστεί η μακροχρόνια χρήση της “έξυπνης κάλτσας” και η επίδρασή της στην εξέλιξη της διαβητικής νευροπάθειας.
Η επόμενη φάση της έρευνας
Η έρευνα δεν σταματά εδώ. Ο ερευνητικός όμιλος ήδη προγραμματίζει νέες μελέτες για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της “έξυπνης κάλτσας” σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι επόμενες φάσεις της έρευνας θα εστιάσουν στη συνεχιζόμενη παρακολούθηση των ασθενών και τη μακροχρόνια επίδραση αυτής της τεχνολογίας στην προοδευτική πορεία της διαβητικής νευροπάθειας.
Αυτή η καινοτόμος μέθοδος δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον για τους ασθενείς με διαβητική νευροπάθεια, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο αποτελεσματική και ανώδυνη αντιμετώπιση της πάθησης.