Γουότκινς (1852–1903), ο οποίος δημοσίευσε το 1900, δηλαδή πριν από 115 χρόνια, στο αμερικανικό περιοδικό «Ladies” Home Journal» άρθρο με τίτλο «What May Happen in the Next Hundred Years» (Τι μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια).
Το άρθρο του ξεκινούσε με τη φράση: «Οι προφητείες αυτές μπορεί να μοιάζουν παράξενες, σχεδόν αδύνατες να συμβούν», εξηγώντας στη συνέχεια ότι προκειμένου να τις γράψει είχε συμβουλευτεί «τα σπουδαιότερα ιδρύματα επιστημών και εκπαίδευσης» της χώρας, για να συλλέξει τις απόψεις τους σε 29 θέματα.
Ο Γουότκινς έγραφε τότε και στο περιοδικό, του ίδιου εκδοτικού οίκου, The Saturday Evening Post, με έδρα την Ινδιανάπολη. Το Post, λοιπόν, που κυκλοφορεί ακόμα, δημοσίευσε πρόσφατα στο κοινό του το παλιό άρθρο του Γουότκινς, ξεχωρίζοντας εκείνες τις προβλέψεις του που βγήκαν αληθινές.
Ας τις δούμε με τη σειρά:
1. Έγχρωμη ψηφιακή φωτογραφία
«Οι άνθρωποι θα μπορούν να τηλεγραφούν φωτογραφίες από οποιαδήποτε απόσταση. Αν γίνεται μία μάχη στην Κίνα, σε εκατό χρόνια από τώρα, στιγμιότυπα από τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα θα δημοσιεύονται στις εφημερίδες μία ώρα μετά. Οι δε φωτογραφίες θα αναπαριστούν όλα τα χρώματα της φύσης». Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες προβλέψεις, καθώς όταν ο Watkins την έκανε μία φωτογραφία από την Κίνα χρειαζόταν τουλάχιστον μία εβδομάδα για να φτάσει στην Αμερική. Η δε έγχρωμη φωτογραφία βρισκόταν σε πολύ πειραματικό στάδιο. Σημαντική, επίσης, είναι η πρόβλεψη ότι οι φωτογραφίες θα φτάνουν μέσω τηλεγραφήματος, το οποίο αποτελεί πρώιμο στάδιο του διαδικτύου για την επικοινωνία των ανθρώπων.
2. Το αυξανόμενο ύψος των Αμερικάνων
«Οι Αμερικάνοι θα είναι κατά μία με δύο ίντσες ψηλότεροι», προέβλεψε ο Watkins με αλάνθαστη ακρίβεια, αφού το μέσο ύψος για έναν άνδρα Αμερικάνο στα 1900 ήταν περίπου 66-67 ίντσες (1.68 – 1.70 μ.), ενώ το 2000 ήταν περίπου 69 ίντσες (1.75 μ.). Σήμερα το μέσο ύψος των Αμερικάνων είναι 69.5 ίντσες (1,76 μ.) για τους άνδρες και 64 ίντσες για τις γυναίκες (1.63 μ.).
3. Κινητά τηλέφωνα
«Ο κόσμος θα κατακλυστεί από ασύρματα τηλέφωνα και κυκλώματα τηλεγράφων. Ένας σύζυγος στη μέση του Ατλαντικού θα μπορεί να συνομιλεί με την γυναίκα του που θα κάθεται στο μπουντουάρ της στο Σικάγο. Θα μπορούμε να τηλεφωνούμε στην Κίνα με την ίδια ευκολία και αμεσότητα που τώρα τηλεφωνούμε από τη Νέα Υόρκη στο Μπρούκλιν». Οι διεθνείς κλήσεις ήταν ανήκουστες στις ημέρες του Watkins. Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί η πρώτη κλήση, από τον Alexander Bell, από τη μία αμερικανική ακτή στην άλλη. Η ιδέα της ασύρματης τηλεφωνίας δε ήταν πραγματικά επαναστατική.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα