Λίστα που υπήρχε στη δικογραφία για τον Άιχμαν συνδέει τον ιδρυτή της ΝΔ με την εξόντωση Εβραίων στη Θεσσαλονίκη
Το γύρο του διαδικτύου και των social media κάνει ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της CIA και κατονομάζει τον πρώην έλληνα πρωθυπουργό και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως συνεργάτη των Ναζί, ενώ τον συνδέει και με την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ανάλογες κατηγορίες υπάρχουν και για τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη αλλά και τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Πετρόπουλο.
Το επίμαχο έγγραφο που βρίσκεται στον ιστότοπο της CIA, ανήκει στη συλλογή εγγράφων για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί και αποχαρακτηρίστηκε το 2006, καθώς μέχρι τότε ήταν άκρως απόρρητο.
Φέρει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 1962 και περιλαμβάνει τη μαρτυρία ενός διπλωματικού υπαλλήλου ο οποίος συνομίλησε με τον τότε σύμβουλο της πρεσβείας Ιωάννη Μοσχόπουλο και του αποκάλυψε ότι στη δικογραφία για τη δίκη του Ναζί, Άντολφ Άιχμαν, στο Ισραήλ, περιλαμβάνεται και ένας «επίσημος πίνακας» με τους έλληνες πράκτορες των γερμανικών αρχών, κατά την περίοδο της Κατοχής. Οι πράκτορες αυτοί είχαν συνεργαστεί με τον Μέρτεν για την εξόντωση Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και την αρπαγή των περιουσιών τους.
Τη δίκη του Άιχμαν είχε παρακολουθήσει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ένας έμπιστος υπάλληλος με ισραηλιτική καταγωγή, που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του Ιωάννη Μοσχόπουλου. Ο υπάλληλος αυτός είδε με τα μάτια τον επίμαχο πίνακα με τους έλληνες συνεργάτες των Ναζί και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!
Όπως σημειώνεται, ο υπάλληλος ειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός, η οποία προέβη σε «επίμονα διαβήματα» προς την ισραηλινή κυβέρνηση ώστε ο επίμαχος πίνακας να μην δημοσιοποιηθεί κατά τη δίκη, κάτι που πράγματι έπραξε ο γεν. εισαγγελέας.
Παράλληλα, ο ισραηλίτης υπάλληλος αποκάλυψε στον Ιωάννη Μοσχόπουλο ότι εκτός από το όνομα του Καραμανλή (που ήταν επισημασμένο με κόκκινο χρώμα), στους πίνακες βρίσκονταν και το όνομα του καθηγητή πανεπιστημίου κ. Πετρόπουλου καθώς και του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη.
Το επίμαχο έγγραφο μπορεί να βρεθεί εδώ.