Το ανθρώπινο δέρμα είναι εκτεθειμένο σε τρισεκατομμύρια βακτήρια και ακόμη περισσότερους ιούς, μαζί με τα μόρια των χημικών με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή κάθε ημέρα.
Ερευνητές έφτιαξαν τη «χημική τοπογραφία» του ανθρώπινου δέρματος, προκειμένου να κατανοήσουν τι ακριβώς υπάρχει εκεί και πώς αλληλεπιδρούν τα κύτταρα του δέρματος, τα βακτήρια και τα χημικά.
«Κοινότητες» βακτηρίων, διαφορετικού τύπου, υπάρχουν παντού και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός όμως είναι ο πρώτος χάρτης που δείχνει τι κάνουν αυτά τα βακτήρια και πώς αλληλεπιδρούν με τα χημικά, όπως αναφέρει το Business Insider.
Για να φτιάξουν αυτούς τους χάρτες, οι ερευνητές ζήτησαν από έναν άνδρα και μία γυναίκα να μην κάνουν μπάνιο, να μη λουστούν, να μην βάλουν ενυδατική κρέμα ή κάποιο άλλο καλλυντικό προϊόν για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια πήραν δείγματα από 400 ξεχωριστά σημεία από το σώμα του κάθε ατόμου, προκειμένου να κάνουν δύο διαφορετικές αναλύσεις.
Από τα ενδιαφέροντα πρώτα συμπεράσματα που έβγαλαν ήταν ότι τα καλλυντικά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπως το σαπούνι και το σαμπουάν αφήνουν χημικά υπολείμματα που μένουν εκεί για ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και περισσότερο.
Σε αυτή την εικόνα φαίνεται η βακτηριακή και χημική πολυμορφία στο δέρμα των δύο ανθρώπων που εξετάστηκαν. Το κόκκινο χρώμα δείχνει πού υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση και το μπλε τη χαμηλότερη. Τα χέρια, που αγγίζουν τα πάντα, μεταφέρουν πολλά βακτήρια και χημικά μόρια.
Αλλοι χάρτες δείχνουν πού είναι πιο πολλά βακτήρια συγκεντρωμένα.
Οι άνθρωποι μεταφέρουν ακόμη και επικίνδυνα βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις. Βρέθηκαν στα πιο υγρά μέρη του σώματος, όπως στα πόδια, κάτω από το στήθος μίας γυναίκας ή τη μύτη ενός άνδρα.
Ολο αυτό το εγχείρημα θα βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν πώς τα χημικά- ιδιαίτερα τα καλλυντικά- στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος έχουν συνέπειες στην υγεία του, όπως αναφέρουν οι ερευνητές που δημιούργησαν τους χάρτες.
Επιπλέον, θα διαπιστωθεί αν τα βακτήρια εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία ως «αντίδραση» στα χημικά που βάζουμε στο δέρμα.
Πηγή: iefimerida.gr