Πώς διεξάγεται η ψηφοφορία, ποιοι είναι οι υποψήφιοι και άλλες πληροφορίες
Περίπου 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες την Κυριακή 7η Μαΐου για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, μεταξύ δύο υποψηφίων: τον κεντρώο, φιλοευρωπαίο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας;
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων, για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.
Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.
Η λευκή ψήφος δεν αναγνωρίζεται στη Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων, όπως γράφει το Γαλλικό και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι
Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, στον οποίο αποκλείστηκαν οι υποψήφιοι των “παραδοσιακών” κομμάτων.
Στον πρώτο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας, ιδρυτής του κινήματος En Marche!, έλαβε ποσοστό 24,1%. Η Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου που ίδρυσε ο πατέρας της, ήρθε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,30%.
Πώς διεξάγεται η ψηφοφορία
Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας ανοίγουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο στις Γαλλικές Αντίλλες, στη Γουιάνα, στο Σεν Πιερ ε Μικελόν και στη Γαλλική Πολυνησία.
Είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται προεδρικές εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία. Το καθεστώς αυτό ισχύει από τον Νοέμβριο του 2015, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα και από αυτούς οι 12.000 θα αναλάβουν την ασφάλεια του Παρισιού.
Αποτελέσματα
Όπως κάνουν τις τελευταίες δεκαετίες, οι Γάλλοι θα ανοίξουν τις τηλεοράσεις τους στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής (21.00 ώρα Ελλάδας) για να δουν το πρόσωπο του νέου προέδρου τους.
Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, πλην των ποσοστών συμμετοχής, πριν κλείσουν οι κάλπες.
Η παράταση της ψηφοφορίας κατά μία ώρα στις μεγάλες πόλεις δυσχεραίνει το έργο των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που θα έχουν έτσι λιγότερο χρόνο για να επεξεργασθούν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της καταμέτρησης. Οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς με βάση τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.
Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη φορά.
Οι προηγούμενοι πρόεδροι
2012-2017: Φρανσουά Ολάντ (σοσιαλιστής).
2007-2012: Νικολά Σαρκοζί (δεξιά).
1995-2007: Ζαν Σιράκ (δεξιά) υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες, μία επταετή και μία πενταετή.
1981-1995: Φρανσουά Μιτεράν (σοσιαλιστής) υπηρέτησε δύο συνεχείς επταετείς θητείες.
1974-1981: Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν (κεντροδεξιά).
1969-1974: Ζορζ Πομπιντού (δεξιά), απεβίωσε δύο χρόνια πριν λήξει η θητεία του.
1959-1969: Σαρλ ντε Γκολ (δεξιά), εξελέγη από εκλέκτορες για την πρώτη επταετή θητεία του και το 1965 εκλέχθηκε με καθολική, άμεση ψηφοφορία. Παραιτήθηκε το 1969, όταν ηττήθηκε σε ένα δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Γερουσίας.
Κανένας πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.