ΕΛΛΑΔΑ

Ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξεκινά η δεύτερη δικαστική μάχη


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνεται η τύχη των ηγετικών μελών της Χρυσής Αυγής – Κρίνεται και η αναστολή χρηματοδότησής της

Εναν ακριβώς χρόνο μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις βουλευτών και μελών του ναζιστικού κόμματος, η Δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί για την τύχη των δύο κορυφαίων πολιτικών προσώπων στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται ως ενορχηστρωτές της εγκληματική οργάνωσης. Πρόκειται για τον προφυλακισμένο αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο και τον φερόμενο ως υπαρχηγό Χρήστο Παππά, πρόσωπο που θεωρείται και ως ο ιδεολογικός γκουρού της Χ.Α.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα που πριν από 12 μήνες ο νεαρός μουσικός έπεφτε νεκρός από τις μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά, τα μέλη του συμβουλίου του Εφετείου Αθηνών υπό τον πρόεδρο της Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην απόφαση της Ολομέλειας που απέρριψε την αιτήση αναστολής της Χρυσής Αυγής για την προσωρινή παύση χρηματοδότησής της, θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν αν οι δύο κορυφαίοι στην πυραμίδα της ιεραρχίας του ναζιστικού κόμματος θα παραμείνουν στη φυλακή – θα συνεχιστεί δηλαδή η 12μηνη κράτησή τους – ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους. Οι δύο βουλευτές έχουν ενημερωθεί για τη συνεδρίαση του συμβουλίου και ετοιμάζουν πίσω από τα κάγκελα των κελιών τους τα υπομνήματα που θα καταθέσουν στο συμβούλιο προς στήριξη των αιτημάτων τους για αποφυλάκισή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Παππά ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Ασπρογέρακας έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης της προφυλάκισής του με το σκεπτικό πως αν αφεθεί ελεύθερος ενδέχεται να τελέσει και νέα αδικήματα. Από την πλευρά του πάντως ο κατηγορούμενος βουλευτής υποστηρίζει διά του δικηγόρου του κ. Νίκου Αντωνιάδη ότι ο εισαγγελικός λειτουργός τάσσεται υπέρ της απόρριψης της αίτησής του χωρίς να απαντά σε ουσιώδη νομικά ζητήματα που ο ίδιος έθεσε, όπως για παράδειγμα το γεγονός της προφυλάκισής του χωρίς άρση της ασυλίας του, κάτι που -όπως λέει- έγινε με άλλους συγκατηγορούμενούς του βουλευτές λίγους μήνες αργότερα και ενώ η ανάκριση είχε αναβαθμιστεί και η δικογραφία διαβιβαστεί στις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.

Αντίθετα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έτερος εισαγγελικός λειτουργός, ο κ. Περικλής Δράκος, δεν έχει καταθέσει ακόμη την πρότασή του για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Τον τελικό λόγο, ωστόσο, για την τύχη και τον δύο κατηγορουμένων θα έχουν τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου.

Και ενώ, η Δικαιοσύνη καλείται να κρίνει αιτήματα των κατηγορουμένων για αποφυλάκιση, ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκδίκαση της υπόθεσης με την ημερομηνία έναρξης της δίκης να τοποθετείται κοντά στα Χριστούγεννα. Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν πως η δίκη-υπερπαραγωγή -που σίγουρα θα δοκιμάσει το νομικό αλλά και το πολιτικό σύστημα της χώρας- είναι σφόδρα πιθανό να γίνει στον Κορυδαλλό, όπου όπως εκτιμάται με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στους υπάρχοντες χώρους θα μπορέσουν τελικώς να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλείας για τη διεξαγωγή της.

Καμία ωστόσο απόφαση δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί, με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο η ακροαματική διαδικασία να διεξαχθεί είτε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου είτε σε κάποιον χώρο των ολυμπιακών ακινήτων.

Η Χρυσή Αυγή τον περασμένο Φεβρουάριο προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η αναστολή της χρηματοδότησης της που έγινε με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με την Χρυσή Αυγή, ξεκίνησε μια πρωτοφανής προσπάθεια διασύνδεσης του κόμματος με τη δολοφονία και τρομοκράτηση των στελεχών, μελών, υποστηρικτών και ψηφοφόρων της.

Αποκορύφωμα της συντονισμένης αυτής κυβερνητικής προσπάθειας για τη φυσική και πολιτική εξόντωση της Χρυσής Αυγής και των βουλευτών της ήταν η σύλληψη του γενικού γραμματέα του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκου και άλλων βουλευτών της, υπογραμμίζεται στην κυρία προσφυγή.

Στο πλαίσιο αυτό ψηφίστηκε από την Βουλή φωτογραφική τροπολογία για τη αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε πολιτικά κόμματα των οποίων η ηγεσία διώκεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Όμως, με την αναστολή της χρηματοδότησης υπάρχει αδυναμία καταβολής των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων της Χρυσής Αυγής, των μισθωμάτων των γραφείων του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.

Από νομικής σκοπιάς επισημαίνεται ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών. Και αυτό γιατί δεν μπορεί η Βουλή από τη μία να ψηφίζει το νόμο για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και στη συνέχεια να έρχεται πάλι η ίδια να ελέγξει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου.

Επίσης, παραβιάζεται το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεσπίζει την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας, καθώς η αναστολή της χρηματοδότησης αποτελεί «βίαιη κρατική παρέμβαση στην ακώλυτη συμμετοχή στην πολιτική και οικονομική ζωή», αφού στερεί στη Χρυσή Αυγή το δικαίωμα να εισπράξει τη χρηματοδότηση και άρα να ασκήσει το νόμιμο πολιτικό της αγώνα.

Σύμφωνα με την αίτηση παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), όπως και το άρθρο 29 του Συνταγματικού χάρτη, που ορίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος για τις εκλογικές στους δαπάνες.

Όμως, η αναστολή της χρηματοδότησης προσκρούει και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η κρατική ενίσχυση ενός κόμματος.

Οι διχογνωμίες
Πάντως όπως όλα δείχνουν στην Ολομέλεια θα υπάρξει μεγάλη διχογνωμία για την αποδοχή ή όχι της προσφυγής της Χρυσής Αυγής, κάτι που έχει εκδηλωθεί, σε μικρή κλίμακα, κατά την πρώτη δικαστική μάχη, όταν εκδόθηκε η απορριπτική απόφαση αναστολής.

Η πρώτη δικαστική μάχη της Χρυσής Αυγής χάθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Μαΐου, όταν η επιτροπή ανατολών της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση προσωρινού «παγώματος» της χρηματοδότησης.

Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας απέρριψε τότε την αίτηση της Χρυσής Αυγής ως απαράδεκτη, κρίνοντας ότι η η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εκτέλεση απόφασης της Βουλής (για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής) και δεν προβλέπει τίποτε άλλο παραπάνω. Απλώς η υπουργική απόφαση «εκτελεί» αυτολεξεί την απόφαση της Βουλής.

Έτσι, επισήμαναν οι σύμβουλοι Επικρατείας η αίτηση αναστολής της είναι απαράδεκτη, καθώς ουσιαστικά στρέφεται κατά της απόφασης της Βουλής, την οποία το ΣτΕ δεν μπορεί να ελέγξει. Επιπρόσθετα, εάν ήθελε θεωρηθεί ότι η Χρυσή Αυγή στρέφεται κατά της αποφάσεως της Βουλής τότε η αίτηση είναι «προδήλως αβάσιμη» γιατί οι αποφάσεις της Βουλής δεν προσβάλλονται ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης, τόνιζαν οι δικαστές.

Πάντως, η κυρία Καραμανώφ ως εισηγήτρια στην υπόθεση της αναστολής, όπως και ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλόπουλος, εξέφρασαν άλλη, διαφορετική θέση, από τα άλλη μέλη της Επιτροπής Αναστολών, η οποία όμως καταλήγει στο ίδιο «δια ταύτα».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας εξέφρασαν την άποψη ότι η αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής δεν είναι απορριπτέα ως «προδήλως αβάσιμη», αλλά είναι απορριπτέα «κατ΄ ουσίαν». Και αυτό γιατί η οικονομική βλάβη που επικαλείται το εν λόγω κόμμα δεν είναι ανεπανόρθωτη, αφού την πρώτη δόση της τακτικής χρηματοδότησης την έχει ήηδ λάβει (873.114 ευρώ) και έχει περιληφθεί στον ισολογισμό του.

Την ίδια άποψη, όπως είναι αναμενόμενο και λογικό, θα εκφράσει η κυρία Καραμανώφ και ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, όταν θα εξεταστεί σε λίγες μέρες η κυρία προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της Χρυσής Αυγής.

Μάχη για την εγκληματική οργάνωση
Σε κάθε περίπτωση η δικογραφία-μαμούθ που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση (απαριθμεί περισσότερες από 30.000 σελίδες) βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στο δικαστικό συμβούλιο την πρότασή του επί της παραπομπής ή μη των 77 κατηγορουμένων της υπόθεσης, εκ των οποίων οι 29 βρίσκονται στη φυλακή. Στη συνέχεια, το συμβούλιο θα αποφανθεί με βούλευμα ποιοι από τους κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν στο ακροατήριο και για ποιες ακριβώς κατηγορίες.

Κατά τη δίκη, πάντως, την πρώτη ποινική με ναζιστικά χαρακτηριστικά που θα διεξαχθεί μεταπολεμικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται να δοθεί μάχη επιχειρημάτων αναφορικά με το ζήτημα της βασικής κατηγορίας που έχει απαγγελθεί στους κατηγορούμενους και αφορά στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία έχει σπάσει με το αδίκημα της «διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης» να έχει βαρύνει τους 18 βουλευτές του κόμματος και της «συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση» τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Επιπλέον, μερίδα δικηγόρων της υπεράσπισης θα υποβάλει ενστάσεις στο ακροατήριο για το θέμα των προφυλακίσεων των βουλευτών χωρίς άρση ασυλίας (οι προφυλακίσεις αυτές είχαν γίνει με το σκεπτικό περί τέλεσης διαρκούς αυτόφωρου κακουργήματος από τους κατηγορούμενους, που εξαιρεί την εφαρμογή του άρθρου 62 του Συντάγματος), ενώ αναμένεται να κάνει λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων των κατηγορουμένων κατά την προδικασία, όπως για παράδειγμα η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων που -όπως θα πουν- δεν διαφυλάχθηκε.

Στο πνεύμα αυτό το ενδιαφέρον των παραγόντων της δίκης θα στραφεί μοιραία στις απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων που εμπεριέχονται στη δικογραφία, όπως επίσης και σε ντοκουμέντα και φωτογραφίες που κατασχέθηκαν από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, αποδεικτικά, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, της εγκληματικής δράσης των κατηγορουμένων.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι μαραθώνια, δεδομένου ότι στο δικαστήριο θα εξεταστούν μία προς μία οι 60 και πλέον υποθέσεις που κατά τη Δικαιοσύνη στοιχειοθετούν την εγκληματική δράση της Χ.Α., με πλέον σοβαρή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς και εκείνες που αφορούν σε απόπειρες ανθρωποκτονιών, ανάμεσά τους και επιθέσεις σε αλλοδαπούς.

Οι κατηγορούμενοι και οι υπερασπιστές τους θα βγάλουν από τη φαρέτρα τους όλα τα νομικά όπλα που διαθέτουν και όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι αυτό που θα τους απεγκλώβιζε σχεδόν απόλυτα από το βαρύ κατηγορώ της Δικαιοσύνης θα ήταν το ενδεχόμενο να περάσει η πρόταση της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης που ορίζει ότι χωρίς προσπορισμό οικονομικού οφέλους δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση. Μέχρι στιγμής πάντως το υπουργείο τονίζει πως η πρόταση της επιτροπής για αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας δεν σημαίνει ότι θα γίνει τελικώς αποδεκτή.

Μαύρο χρήμα
Κι ενώ το όλο θέμα της τροποποίησης της νομοθεσίας παραμένει ανοιχτό, βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1506/2014) κάνει δεκτή αίτηση του Νίκου Μιχαλολιάκου για άρση της κατάσχεσης ποσού 43.000 ευρώ που είχαν βρει στο σπίτι του οι διωκτικές αρχές την ημέρα της σύλληψής του. Με το βούλευμα αυτό γίνεται δεκτό από το συμβούλιο κατόπιν πρότασης του κ. Ντογιάκου ότι τα χρήματα αυτά δεν συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ούτε απεδείχθη ότι αποκτήθηκαν με οποιονδήποτε άλλον παράνομο τρόπο.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και το ΣΔΟΕ έχει καταλήξει ότι δεν βρέθηκε παράνομο χρήμα στα οικονομικά της Χρυσής Αυγής.
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact