ΥΓΕΙΑ

Ένα μήλο την ημέρα… το φαρμακοποιό κάνει πέρα

Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα λέει η παροιμία. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές ίσως η παροιμία θα έπρεπε να λέει το εξής: «Ένα μήλο την ημέρα, το φαρμακοποιό τον κάνει πέρα».

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα 8.399 ενηλίκων και βρήκαν στοιχεία, που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους.
Ανακάλυψαν, ότι όσοι έτρωγαν ένα μικρό μήλο την ημέρα είχαν κατά 9% λιγότερες πιθανότητες να επισκεφθούν το γιατρό τους μέσα στο χρόνο. Όταν όμως προσάρμοσαν τα στατιστικά τους δεδομένα και σε σχέση με άλλους παράγοντες, τα συμπεράσματά τους διαφοροποιήθηκαν.

Η ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν προσάρμοσε τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη κι άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το ότι ίσως καπνίζουν λιγότερο και έχουν καλύτερη μόρφωση.

Έχοντας αυτούς τους παράγοντες υπόψη, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε ένα μήλο την ημέρα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να επισκεφθούν το ιατρείο του γιατρού τους, όσες και όλοι οι υπόλοιποι. Ακόμη, είχαν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να παραμείνουν ένα βράδυ στο νοσοκομείο ή να επισκεφθούν έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, όσοι κατανάλωναν ένα μήλο την ημέρα –διαπίστωσαν οι ερευνητές- είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Από τους 8.399 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, 753 (9%) έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα, ενώ 7.647 (91%) όχι.

Ο επίκουρος καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας Matthew Davis δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι η προώθηση της κατανάλωσης μήλων μπορεί να έχει περιορισμένα οφέλη, ως προς τη μείωση των εθνικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη. Στην εποχή των τεκμηριωμένων ισχυρισμών, ωστόσο, μορεί να έχει μεγαλύτερη αξία να λέμε το εξής: ‘Ένα μήλο την ημέρα, το φαρμακοποιό κάνει πέρα’».

Τα μήλα βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, μειώνουν τη φθορά των δοντιών, καθαρίζοντας τα δόντια και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact