Συνεργασία για τις έρευνες πτώσης των πτήσεων των μαλαισιανών αερογραμμών
H Αυστραλία και η Μαλαισία σκοπεύουν να στείλουν εμπειρογνώμονες στην τοποθεσία όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην Ουκρανία, πριν μπει χειμώνας στην περιοχή.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι ΄Αμποτ και τον Μαλαισιανό ομόλογό του Νατζίμπ Ραζάκ κατά τη συνάντησή τους στο Κουάλα Λουμπούρ.
Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 συνετρίβη καθώς χτυπήθηκε από πύραυλο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι εκ των οποίων οι 38 Αυστραλοί.
Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ακόμα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στις έρευνες για την μοιραία πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών η οποία εξαφανίστηκε από τα ραντάρ υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 8 Μαρτίου και πιστεύεται ότι έχει συντριβεί στα νερά του νότιου Ινδικού Ωκεανού.
Παράλληλα συζήτησαν και την απειλή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.
Ο Ραζάκ υπενθύμισε ότι η Μαλαισία είναι ένα κράτος του οποίου ο πληθυσμός στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι Μουσουλμάνοι. «Μπορώ να πω όμως πως το Ισλαμικό Κράτος σε καμιά περίπτωση δεν εκπροσωπεί το Ισλάμ» είπε.
Μετά την επίσκεψή του στη Μαλαισία ο Αυστραλός πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αυστραλία.
Πριν την Μαλαισία είχε επισκεφθεί την Ινδία όπου υπέγραψε την πολυσυζητημένη συμφωνία για την προμήθεια της Ινδίας με αυστραλέζικο ουράνιο.
Τον ΄Αμποτ συνόδευαν στην περιοδεία του και 130 Αυστραλοί μεγαλοεπιχειρηματίες.
Ο ίδιος, απαντώντας στις κατηγορίες όσων σημειώνουν ότι η Ινδία δεν έχει επικυρώσει τη διεθνή συμφωνία μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, πρόσθεσε ότι αν η Αυστραλία ήταν έτοιμη να πουλήσει ουράνιο στη Ρωσία τότε «σίγουρα θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ουράνιο στην Ινδία κάτω από τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις», σημειώνοντας ότι η Ινδία «είναι μια πλήρης δημοκρατία με κράτος δικαίου».
Πηγή: protothema.gr