ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ελληνογαλλική συμμαχία στη νανοτεχνολογία

Ελληνογαλλική «συμμαχία», στον τομέα της νανοτεχνολογίας, ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας, μεταξύ του Ελληνικού (HΟPE- A) και του Γαλλικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών (AFELIM).

Εκ μέρους του HOPE- A, τη συμφωνία υπέγραψε ο πρόεδρός του, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, ενώ από γαλλικής πλευράς το κείμενο φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του ΑFELIM, Ζαν Ιβ Γκόμεζ. Παρών στην τελετή της υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου εργαστηρίου, με θέμα: «Δημιουργώντας τη βιομηχανία των οργανικών και εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα», ήταν και ο πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Κριστόφ λε Ριγκολέ.

«Οι συνεργασίες είναι αναγκαίες για την ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας σε τομείς που αναπτύσσονται ταχύτατα και στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εταιρείες μικρού και μεσαίου μεγέθους, αλλά και σε spin offs, που γεννιούνται μέσα από τα πανεπιστήμια. Επιπλέον, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) όπως και του προγράμματος έρευνας και τεχνολογίας “Ηorizon 2020”, θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και προοπτικές για τη χρηματοδότηση της έρευνας, της καινοτομίας στα πεδία των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών», υπογράμμισε ο κ. Λογοθετίδης, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραμμίστηκε ακόμη ότι οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, όπως και των φορέων που τους εκπροσωπούν, είναι τεράστιες.

Ο ΑFELIM εκπροσωπεί συνολικά τον κλάδο στη Γαλλία και το 40% των μελών του είναι επιχειρήσεις στραμμένες στην παραγωγή και διάθεση οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, εταιρειών, από τους κλάδους των πλαστικών, των ηλεκτρονικών, της χημικής βιομηχανίας, αλλά και της ενέργειας.

Οι εταιρείες συνεργάζονται με τα ερευνητικά κέντρα και, όπως τόνισε ο κ. Γκόμεζ, χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την έρευνα και ανάπτυξη, δίχως να περιμένουν τα πάντα από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Μάλιστα, ο γαλλικός σύνδεσμος, εκτός του ότι διευκολύνει τις συνεργασίες μεταξύ των μελών του, μέσα από τις πλατφόρμες που έχει δημιουργήσει και οργανώσει, παρέχει και υποστήριξη στα προγράμματα που αναζητούν χρηματοδότηση.

Η δημιουργία του HOPE-A και η συμφωνία συνεργασίας, με τον αντίστοιχο σύνδεσμο Επιχειρήσεων στη Γαλλία, είναι ένα μόνο από τα θετικά αποτελέσματα του ROLeMak. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος ενισχύθηκε η ανταλλαγή ερευνητών, από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (ltfn) του ΑΠΘ σε αντίστοιχα της Ευρώπης και αντίστροφα, αγοράστηκαν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και δημιουργήθηκε ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στην Ευρώπη.

Επίσης, προέκυψαν 15 νέες έρευνες και 35 ερευνητές, ενώ ενισχύθηκε το δίκτυο ΝΑΝΟΝΕΤ με 100 νέα μέλη.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact