ΚΟΣΜΟΣ

Ελλάδα–Ιαπωνία με προοπτική αμυντικής συνεργασίας

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Ελλάδα διευρύνει τον κύκλο των επαφών της για επικείμενες αμυντικές συνεργασίες. Εκτός από την Ινδία, που φαίνεται να ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας, η Ιαπωνία μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο των χωρών που επιθυμεί να προσεγγίσει και να αναπτύξει δεσμούς η χώρα μας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος είχε συνάντηση χθες με τον Υπεύθυνο Πολιτικού Τομέα του Ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας κ. Γιόσι Άμπε (Yoshi Abe), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα – τομείς κοινού ενδιαφέροντος και εξετάστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όσον αφορά τις προκλήσεις που επέφερε η πανδημία του COVID-19, ειδικά για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε η προοπτική εξέλιξης των αμυντικών συνεργασιών έναντι των υβριδικών απειλών και άλλων προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα.

Η συζήτηση επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, με τον κο Μπαλωμένο να προσκαλεί τον ομόλογό του σε συζητήσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας.

Ανάλογα σημαντικές συζητήσεις, όμως, είχε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας, κ. Γιασουνόρι Νακαγιάμα (Nakayama Yasunori).

Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου, κατά τις συνομιλίες, υπογραμμίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα.

(Enikos.gr)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact