Τις προτάσεις της για την αναμόρφωση του μηχανισμού στήριξης των ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέβαλε σήμερα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ενόψει της υποχρέωσης που απορρέει από το μνημόνιο αλλά και την κοινοτική νομοθεσία για εισαγωγή, σταδιακά από το 2016, αγοραίου μηχανισμού που θα καθορίζει το ύψος της ενίσχυσης.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζει ότι η ελληνική αγορά είναι ανώριμη να στηρίξει την πραγματοποίηση μειοδοτικών διαγωνισμών για τις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και ζητά αντί αυτού να υιοθετηθεί το σύστημα του feed in premium, δηλαδή της αποζημίωσης των παραγωγών με τιμή που θα προκύπτει από την αγορά χονδρικής συν μια προσαύξηση.
Σύμφωνα με την Ένωση «οι διαγωνισμοί θα συντρίψουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις αφού εκ της φύσης τους, απευθύνονται και ευνοούν πολύ μεγάλους ομίλους που μπορούν θεωρητικά να αναλάβουν τα αυξημένα κόστη και ρίσκα που συνεπάγονται».
Σήμερα οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών αποζημιώνονται με το σύστημα του feed in tariff, δηλαδή με σταθερές τιμές που διαφοροποιούνται ανάλογα με την τεχνολογία (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) και οι οποίες μειώθηκαν πρόσφατα δραστικά.
Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρουν ακόμη ότι το νέο σύστημα αποζημίωσης πρέπει να εφαρμόζεται για μεγάλες εγκαταστάσεις (από 3 μεγαβάτ και άνω) και δεν πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή να μην επηρεάσει τις μονάδες που λειτουργούν και όσα διαθέτουν οριστική προσφορά σύνδεσης έχοντας καταθέσει εγγυητική επιστολή έως την 31.12.2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ένωση, η διείσδυση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας έχει υστερήσει σημαντικά αφού βρίσκεται στο 50% του στόχου που θέτει ο ν.3851/2010 και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Α.Π.Ε. για το 2014 ή στο 28% του στόχου για το 2020. Εξαιτίας της υστέρησης των στόχων, το ελάχιστο μέγεθος που θα πρέπει να προκηρύσσεται κάθε έτος στο πλαίσιο των πιθανών διαγωνισμών είναι 1.100 MW.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή