Η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο φέρνει μια μικρή αύξηση στην παραγωγή, ωστόσο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη ανομβρία, έχουν περιορίσει τις δυνατότητες μεγαλύτερης παραγωγής, ειδικά στην Κρήτη.
Οι τιμές προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς παρατηρείται σημαντική απόκλιση ανάμεσα σε αυτό που εισπράττουν οι παραγωγοί και στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής. Παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν το ελαιόλαδο σε τιμές που κυμαίνονται από 5,50€ έως 6€ το κιλό, η τελική τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ φτάνει ακόμα και τα 14€ το λίτρο. Αυτή η διαφορά δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τις επιβαρύνσεις κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα φέτος αναμένεται να παράγει περίπου 250.000 τόνους ελαιόλαδο.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές, φαίνεται η πτωτική τους πορεία σε όλες τις αγορές, με μεγάλη όμως ένταση στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ στην Ιταλία διορθώνουν αλλά με ήπιο ρυθμό και ήδη βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα: