Σε ένα επίτευγμα που αποδεικνύει πως το υλικό- θαύμα αρχίζει πλέον να παρέχει σημαντικές πρακτικές στο πεδίο των ηλεκτρονικών προχώρησαν ερευνητές στη Βρετανία, οι οποίοι εκτύπωσαν σε χαρτί μια κεραία (αντένα) ραδιοσυχνοτήτων, χρησιμοποιώντας, ως «μελάνι», συμπιεσμένο γραφένιο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και της εταιρείας BGT Materials Ltd, με επικεφαλής τον «πατέρα» του γραφένιου νομπελίστα φυσικό Κόστια Νοβοσέλοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Applied Physics Letters», ανακοίνωσαν ότι η εκτυπωμένη κεραία από γραφένιο λειτουργεί αρκετά καλά, για να χρησιμοποιηθεί σε «ετικέτες ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων» (RFID), καθώς και σε ασύρματους ηλεκτρονικούς αισθητήρες.
Η κεραία είναι εύκαμπτη, φιλική στο περιβάλλον και μπορεί να παραχθεί μαζικά με χαμηλό κόστος. Οι διαστάσεις της -προς το παρόν- είναι 14 εκατοστά (μήκος) επί 3,5 χιλιοστά (πλάτος).
Το γραφένιο, που ανακαλύφθηκε το 2004, είναι ένα απίστευτα ισχυρό υλικό, που αποτελεί πολύ καλό αγωγό του ηλεκτρικού ρεύματος και το οποίο αποτελείται από ένα φύλλο άνθρακα πάχους μόνο ενός ατόμου. Τώρα, αποδεικνύεται ότι μπορεί επίσης να εκτυπωθεί πάνω σε χαρτί ακόμη και με τη μορφή κεραίας, πράγμα που θα αυξήσει τις καθημερινές πρακτικές εφαρμογές του στο μέλλον, όπως είπε ο Νοβοσέλοφ.
Το «μελάνι» από γραφένιο είναι σχετικά φθηνό και έχει διάφορα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα «μελάνια», όπως διαλύματα από μεταλλικά νανοσωματίδια. Η εκτύπωση κεραιών και άλλων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων από γραφένιο πάνω σε φθηνά και εύκαμπτα υλικά, όπως το χαρτί και το πλαστικό, σημαίνει ότι η ασύρματη τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων, (όπως οι ετικέτες RFID), σύντομα θα γίνουν πανταχού παρούσες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ακόμη και από τους κτηνοτρόφους πάνω στα ζώα τους, για τον καλύτερο εντοπισμό τους.
Σήμερα, οι περισσότερες ετικέτες RFID είναι φτιαγμένες από μέταλλα, όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός, υλικά που είναι πιο ακριβά σε σχέση με το χαρτί και το πλαστικό. Όμως, οι μελλοντικές ετικέτες ραδιοσυχνοτήτων από γραφένιο θα έχουν χαμηλότερο κόστος και θα είναι πιο ανταγωνιστικές στο εμπόριο.