«Νέο Κουτσόγιωργα» λέει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ – Το 1989 άλλαξε, ως υπουργός Εσωτερικών, άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει την έλευση τότε της ΝΔ στην εξουσία, προκαλώντας τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε εννέα μήνες
Αυτός ο γύρος της αντιπαράθεσης, γύρω από το ενδεχόμενο μονομερούς αλλαγής του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση, θα είναι σίγουρος σκληρός έως αδυσώπητος. Υπήρξε και προ καιρού αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η επαναφορά σε αυτή τη συγκυρία της πρότασης του Ευάγγελου Βενιζέλου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ρίχνει λάδι στη φωτιά και προκαλεί έντονες αψιμαχίες.
Με το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί μάλλον απρόθυμο να ακολουθήσει τη πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά πλέον ευθέως για «σχεδιασμό εκτροπής» και να παρομοιάζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τον… Μένιο Κουτσόγιωργα, που το 1989 άλλαξε, ως υπουργός Εσωτερικών, τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει την έλευση τότε της ΝΔ στην εξουσία – προκαλώντας μάλιστα τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε εννέα μήνες.
Ο κ. Βενιζέλος φέρεται με τη νέα παρέμβασή του να προτείνει τη μείωση και όχι κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα – από 50 σε 30 έδρες. Επειδή ο νέος εκλογικός νόμος δεν μπορεί να ισχύσει, εάν δεν έχει ψηφιστεί με 200 ψήφους και άνω, από τις επόμενες αλλά από τις μεθεπόμενες εκλογές, ο στόχος του κ. Βενιζέλου φαίνεται να είναι το μπλοκάρισμα στην επιδίωξη που τυχόν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για επαναληπτικές εκλογές ώστε να κερδίσει αυτοδυναμία, σε περίπτωση που στις πρώτες δεν καταφέρει κάτι τέτοιο – όπως έγινε και το 2012 με τη ΝΔ. Και έτσι να τον αναγκάσει, αφού στις επαναληπτικές εκλογές θα ισχύει μειωμένο μπόνους να προχωρήσει σε συνεργασίες, γιατί όχι και με το ΠΑΣΟΚ!
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά με ένταση στην όλη συζήτηση, αν και κορυφαία στελέχη του εκτιμούν ότι η επιδίωξη του κ. Βενιζέλου μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ειδικά επειδή την πρόταση την κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που είναι μάλλον αντιπαθής, όπως λένε, στο ευρύ κοινό: Επειδή οι πολίτες θα συμφωνήσουν ότι υπάρχει φόβος ακυβερνησίας εξαιτίας της αλλαγής του εκλογικού νόμου, να κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ πιο αποφασιστικά, ώστε να μην υπάρξουν περιπέτειες και αμφισημίες με το εκλογικό αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών – και να μην χρειαστεί να υπάρξουν δεύτερες. Δηλαδή να ακυρώσουν στην πράξη τους σχεδιασμούς, που μόνο στόχο έχουν να αποτρέψουν την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα τολμήσει ένα τέτοιο αμφιλεγόμενο βήμα, που θα είναι ομολογία επερχόμενης ήττας του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως κάνει λόγο για «παλαιοκομματική μεθόδευση εμφυλιοπολεμικής κοπής, με την οποία επιχειρείται η ανατροπή των στοιχειωδών προϋποθέσεων προεκλογικής ισοτιμίας».
Καταλογίζει δε στον κ. Βενιζέλος ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως «δέλεαρ συναλλαγής προκειμένου όσοι βουλευτές διαισθάνονται ότι δεν θα επανεκλεγούν να ψηφίσουν σ’ αυτή τη Βουλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας, μήπως και αναβληθούν οι εκλογές».
Και επιμένει στην πάγια θέση του: «Αν ο Σαμαράς, και κυρίως ο Βενιζέλος, θέλουν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, τότε υπάρχει μόνον η καθαρή λύση της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να καθιερωθεί η απλή και άδολη αναλογική ως μόνιμο εκλογικό σύστημα».
Πηγή