Η σοβαρότητα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου και την εξέλιξή της στο άλλο μάτι, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Winsconsin.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια ασθένεια του αμφιβληστροειδούς που βλάπτει την κεντρική όραση και μπορεί να οδηγήσει σε ολική τύφλωση. Πρόκειται για μία πάθηση που είναι πιο συχνή σε ηλικωμένα άτομα.
Επίσης, είναι μία “συμμετρική” ασθένεια, αλλά είναι πιθανό το ένα μάτι να προηγείται του άλλου στην εμφάνιση και εξέλιξη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς και την επακόλουθη απώλεια της όρασης.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περισσοτέρων από 4.000 ατόμων. Οι ερευνητές προσπάθησαν να εκτιμήσουν το πώς η σοβαρότητα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου και στο άλλο μάτι κάποιου ασθενούς.
Διαπίστωσαν ότι η σοβαρότητα της νόσου ήταν το “κλειδί” σε αυτή την αναζήτηση: Στις περιπτώσεις που η ασθένεια είναι πιο σοβαρή στο ένα μάτι, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης και ταυτόχρονα ταχύτερης εξέλιξης της νόσου στο άλλο μάτι.
Την ίδια στιγμή, μια λιγότερο σοβαρή περίπτωση στον ένα οφθαλμό συνδέθηκε με την βραδύτερη εξέλιξη της νόσου στο άλλο μάτι.
Κατά κανόνα, η εμφάνιση της νόσου στο άλλο μάτι αγγίζει στατιστικά το 50% μέσα σε πέντε χρόνια από την αρχική εκδήλωση της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 10% των ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι θα αναπτύξουν συμπτώματα της ασθένειας και στο δεύτερο μάτι σε κάθε διαδοχικό έτος.
Οι ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι είναι σώφρον να επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρό τους και να υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις μία ή δύο φορές κάθε χρόνο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης της ωχράς κηλίδας και στο άλλο μάτι.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.