Τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορούν να αποτελέσουν βιολογικό δείκτη για τον έγκαιρο εντοπισμό ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Η λεγόμενη υπερασβεστιαιμία χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ασβεστίου στο αίμα και είναι η συνηθέστερη μεταβολική διαταραχή που συνδέεται στενά με τον καρκίνο. Τα στατιστικά δείχνουν ότι το10-20% των ασθενών με καρκίνο εκδηλώνουν υπερασβεστιαιμία.
Αν και η σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων είναι γνωστή, η νέα μελέτη καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι η υπερασβεστιαιμία μπορεί να προηγηθεί της διάγνωσης του καρκίνου στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η συσσώρευση ασβεστίου διαπιστώνεται με μια απλή αιματολογική εξέταση.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Cancer βασίστηκε στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους 54.000 ασθενών που παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα τους. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πόσοι από αυτούς έλαβαν αργότερα διάγνωση για καρκίνο.
Παλαιότερες μελέτες που είχαν εστιάσει στη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων περιελάμβαναν ασθενείς που είχαν ήδη λάβει διάγνωση καρκίνου και η υπερασβεστιαιμία είχε θεωρηθεί πως αποτελεί μακροπρόθεσμη συνέπεια του καρκίνου.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των δύο από μια διαφορετική οπτική γωνία και διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου μπορούν να αποτελέσουν πρώιμη ένδειξη για την εκδήλωση και τη διάγνωση της νόσου.
Οι αναλύσεις κατέδειξαν ότι στους άνδρες η ήπιας μορφής υπερασβεστιαιμία (2.6–2.8 mmol l−1) αντιστοιχούσε σε 11,5% αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου εντός του επόμενου έτους. Για τη σοβαρότερης μορφής υπερασβεστιαιμία (2.6–2.8 mmol l−1) ο κίνδυνος ήταν 28%. Για τις γυναίκες ο κίνδυνος καρκίνου φάνηκε να είναι μικρότερος, της τάξεως του 4.1% και 8.7% αντίστοιχα.
Οι μορφές καρκίνου που φάνηκε να συνδέονται στενότερα με την υπερασβεστιαιμία ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη, το μυέλωμα, ο ορθοκολικός καρκίνος και ο καρκίνος του αίματος (λευχαιμία, λέμφωμα).