Εύκολη Μηλόπιτα Με Τριφτή Ζύμη
Από τις πιο εύκολες, πιο ατόφια φρουτένιες και αξιαγάπητες μηλόπιτες. Αν τη φτιάξετε μια φορά θα την ξαναφτιάξετε σίγουρα.
Εγώ την έμαθα πριν από χρόνια από τη Χρυσούλα Διαβάτη και νομίζω είναι η καλύτερη που έχω φτιάξει ποτέ.
Υλικά για ένα μακρόστενο ταψάκι Δ:25 X35εκ.
Για τη ζύμη
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 αβγά
Για τη γέμιση
- 4 μήλα μεγάλα ή 5 μέτρια
- ½ – 1 φλιτζάνι ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την προτιμάτε)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Εκτέλεση
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.
Κάνετε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μείγμα. Μην το παραζυμώσετε.
Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση και προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC.
Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ανακατεύετε με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και όση ζάχαρη προτιμάτε. Εγώ χρησιμοποιώ τη μικρότερη ποσότητα.
Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη λίγη ποσότητα από με μεγαλύτερο κομμάτι και στρώνετε σιγά σιγά τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνετε να πάει παντού.
Τέλος σκεπάζετε τη γέμιση με την υπόλοιπη ζύμη τρίβοντάς την από πάνω με τα δάχτυλα ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, έτσι ώστε να μισοσκεπαστεί με κομματάκια ζύμης. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αν θέλετε με κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Σημείωση: Συνοδεύετε, αν θέλετε, με παγωτό βανίλια και σάλτσα καραμέλας.