Αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστού θα βρεθεί η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει για την κυβέρνηση ότι: «Εάν συνεχίσουν να κάνουν βλακείες κανείς δεν θα πληρώνει τους φόρους και θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόβλημα στα τέλη Μαρτίου».
Αν και η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε μια παράταση του προγράμματος διάσωσης την περασμένη εβδομάδα, αυτή η συμφωνία δεν δίνει στην Αθήνα πρόσβαση σε ρευστό από την ευρωζώνη ή το ΔΝΤ γράφει η εφημερίδα.
Προσθέτει ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει η Ελλάδα σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να περάσουν από το Κοινοβούλιο.
Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μήνες και θα μεσολαβήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα όμως δεν έχει περιθώρια χρόνου. Θα πρέπει να αποπληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάρτιο με την πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ να πρέπει να καταβληθεί την Παρασκευή.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η WSJ η Αθήνα ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αποπληρωμή του χρέους και των δόσεων που λήγουν στα τέλη Μαρτίου.
Αυτό θα αφήσει τη νέα κυβέρνηση της αριστεράς της χώρας με μερικές ζοφερές επιλογές: επιδρομή στα υπάρχοντα κρατικά αποθέματα μετρητών και περαιτέρω καθυστέρηση πληρωμής προς τους προμηθευτές του δημοσίου μια τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί από προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και που έχει στραγγαλίσει περαιτέρω την οικονομία κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.
Οπως εκτιμά ο Τζέιμς Νίξον, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, η κυβέρνηση έχει στα ταμεία 2 δισ. ευρώ, χρήματα που έμειναν από πέρυσι. Αλλα 2 δισ. ευρώ βρίσκονται στα ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλα κρατικά ταμεία ενώ μπορεί να βρεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ εάν καθυστερήσει η αποπληρωμή των προμηθευτών του δημοσίου.
Ανώτατος αξιωματούχος της Eυρωζώνης λέει ότι τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδα ενδεχομένως θα την κρατήσουν στην επιφάνεια έως τον Μάιο με την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχίσουν να μειώνονται τα φορολογικά έσοδα.
Πηγή