Η ταχυκαρδία, η εφίδρωση, το τρέμουλο και η πείνα είναι οι τυπικές ενδείξεις που προειδοποιούν ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλότερα απ’ όσο πρέπει.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, το υπογλυκαιμικό επεισόδιο δεν εκδηλώνεται με διαταραχές στις ζωτικές λειτουργίες.
Νέα αμερικανική μελέτη καταδεικνύει πως τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν στη νευρικότητα ή τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας, μια θεωρία που είχε εμφανιστεί και παλαιότερα, όμως η επιστημονική κοινότητα την είχε σε μεγάλο βαθμό απορρίψει.
Αιτία του φαινομένου δεν είναι μόνο η έλλειψη τροφής αλλά και οι λάθος συνδυασμοί τροφών. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός του αλκοόλ με ένα γλυκό πυροδοτεί τη μαζική παραγωγή ινσουλίνης, ώστε να απορροφηθούν τα επιπλέον σάκχαρα που υπάρχουν στο αίμα και λίγο μετά τα επίπεδα του σακχάρου μπορεί να πέσουν κάτω από το φυσιολογικό όριο.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση PNAS βασίστηκε σε ένα παράδοξο πείραμα: Ο ψυχολόγος που ηγήθηκε του ερευνητικού πρότζεκτ ζήτησε από 107 παντρεμένα ζευγάρια να καρφώσουν βελόνες σε μια κούκλα-βουντού του συντρόφου τους κάθε μέρα για διάστημα τριών εβδομάδων. Διαπιστώθηκε ότι όσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα του σακχάρου ενός συμμετέχοντα (όπως μετρήθηκε από ειδική ηλεκτρονική συσκευή), τόσο περισσότερες βελόνες κάρφωνε με μανία επάνω στην κούκλα. Οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν στην κατώτατη κλίμακα του δείκτη για το σάκχαρο κάρφωσαν τις διπλάσιες βελόνες επάνω στην κούκλα σε σύγκριση με όσους είχαν το υψηλότερο σάκχαρο!
Η σχέση χαμηλού σακχάρου και επιθετικότητας παραμένει ασαφής, ωστόσο μπορεί πιθανώς να εξηγηθεί από τις απαιτήσεις του εγκεφάλου σε γλυκόζη προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.